Αίγυπτος: Ανασκαφή έφερε στο φως 250 τάφους σε βράχους

Σάββατο, 22 Μαΐου 2021 09:03
A- A A+

Ανασκαφή έφερε στο φως τυχαία περίπου 250 τάφους σε βράχους στη νεκρόπολη Al-Hamidiyah κοντά στο Sohag της Αιγύπτου. Οι τάφοι χρονολογούνται από το τέλος του Παλαιού Βασιλείου περίπου το 2200 π.Χ. μέχρι το τέλος της Πτολεμαϊκής περιόδου το 30 π.Χ., σύμφωνα με την Ahram Online.

Αρκετοί τύποι τάφων και λάκκοι ταφής είναι σκαλισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα μιας ορεινής όψης, ανέφερε ο Μουσταφά Γουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, σε δήλωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Η νεκρόπολη βρίσκεται στη νότια Αίγυπτο, στη Δυτική Όχθη του ποταμού Νείλου.

Μία από τις ταφές περιλαμβάνει έναν κεκλιμένο τάφο με μια ψεύτικη πόρτα και έναν διάδρομο που οδηγεί σε μια στοά. Η πόρτα είναι χαραγμένη με ιερογλυφικά που απεικονίζουν τον κάτοικο του τάφου να σφάζει ζώα για θυσίες, ενώ τον θρηνούν κάνοντας προσφορές.

 «Δεδομένου του μικρού τους μεγέθους σε σύγκριση με τους τάφους που προορίζονται για βασιλείς και άρχοντες, οι οποίοι είναι μεγάλου μεγέθους, αυτοί οι τάφοι μπορεί να ανήκουν  σε κοινούς ανθρώπους», δήλωσε ο ιστορικός Bassam al-Shamaa.

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφικές εργασίες στη νεκρόπολη ανακάλυψαν πολλά κεραμικά και άθικτα αγγεία. Μερικά από τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στην καθημερινή ζωή, ενώ άλλα, γνωστά ως αναθηματικές μινιατούρες, κατασκευάστηκαν για την τελετή της κηδείας.

Η ομάδα βρήκε, επίσης, απομεινάρια από στρογγυλό μεταλλικό καθρέφτη, ανθρώπινα και ζωικά οστά, μικρά αγγεία, αγγεία, θραύσματα αμφορέων που χρονολογούνται στην Ύστερη Περίοδο της Αιγύπτου (περίπου 664 έως 332 π.Χ.), και κομμάτια ταφικών πλακών από ασβεστόλιθο που χρονολογούνται στην Έκτη Δυναστεία (γ. 2345 έως 2181 π.Χ.).

Οι αρχαιολόγοι αναμένουν να βρουν περισσότερους τάφους στο χώρο καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν ήδη τεκμηριώσει περισσότερους από 300 τάφους στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία κοντά στις αρχαίες πόλεις Aswan και Abido.

Η χρήση του τόπου ταφής εκτείνεται σε περισσότερα από 2.000 χρόνια, ξεκινώντας από την περίοδο του Παλαιού Βασιλείου, η οποία περιελάμβανε τον Φαραώ Χούφου, οικοδόμο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Οι τελευταίες ταφές πιθανότατα συνέβησαν γύρω από το χρόνο του θανάτου της Κλεοπάτρας το 30 π.Χ., που σηματοδότησε το τέλος της Πτολεμαϊκής δυναστείας. Η νεκρόπολη Al-Hamidiyah πιστεύεται ότι ήταν ο τελικός χώρος ανάπαυσης για ηγέτες και αξιωματούχους της πόλης Akhmim, ένα από τα πιο σημαντικά διοικητικά κέντρα στην αρχαία Αίγυπτο.

 

Προτεινόμενα για εσάς