Η δημόσια έκθεση είναι η τελευταία τους ελπίδα

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2007 19:33

A- A A+

Σιγά-σιγά, το κλίμα αλλάζει στην Πράια ντα Λους, την περιοχή της Πορτογαλίας όπου εξαφανίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η μικρή Μάντλιν. Ενας δυσαρεστημένος ιδιοκτήτης καφενείου ζητά από ένα βρετανό δημοσιογράφο να σηκωθεί και να φύγει. Σύντομα, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, ο άνθρωπος αυτός θα φύγει, μαζί με τους υπόλοιπους βρετανούς συναδέλφους του. Η αφίσα με το πρόσωπο της Μάντλιν ΜακΚαν θα αρχίσει να ξεθωριάζει. Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που φοβούνται περισσότερο οι γονείς της.

Οι ΜακΚαν είναι μια οικογένεια που έχει ανάγκη. Οχι το κράτος, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά τη δημοσιότητα. Αν θέλουν να ξαναδούν το κοριτσάκι τους, έχουν απόλυτη ανάγκη από τη δημοσιότητα.

Η ιστορία της Μάντλιν ΜακΚαν δεν έχει προηγούμενο. Η ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί www.findmadeleine.com έχει δεχθεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια επισκέψεις στις δύο εβδομάδες που αγνοείται το κοριτσάκι. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και άλλοι ποδοσφαιριστές απηύθυναν έκκληση για την απελευθέρωσή της. Βουλευτές και παίκτες του κρίκετ φορούν κίτρινες κορδέλες. To ταμείο που έχει ανοίξει για τη Μάντλιν έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από τα αντίστοιχα ταμεία για τα θύματα των τσουνάμι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η ανταπόκριση είναι δυσανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος. Αλλοι βλέπουν μια απόδειξη καλoσύνης, αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ανταπόκριση δεν είναι αυθόρμητη. Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, η οικογένεια και οι σύμβουλοί της έχουν ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Αυτό το κράμα συγκίνησης και υπολογισμού έχει προβληματίσει κάποιους ανθρώπους, που κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης για υπερβολές.

Ομως αυτή η ιστορία δεν αποτελεί άλλη μια απόδειξη της συναισθηματικής αμετροέπειας των βρετανικών μαζών. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που σπεύδουν να λάβουν μέρος στην εκστρατεία σωτηρίας της μικρής Μάντλιν δεν θα σταματούσαν να αγοράσουν γαρίφαλα για την Νταϊάνα, ούτε θα άφηναν αρκουδάκια σε κιγκλιδώματα. Η αλληλεγγύη προς τη Μάντλιν δεν είναι άλλο ένα συναισθηματικό στριπτίζ της εποχής μας.

Ορισμένοι υποστηρίζουν επίσης ότι η ιστορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των τηλεοπτικών ριάλιτι. «Λάβετε μέρος στο δράμα μιας άλλης οικογένειας». Ομως οι απλοί άνθρωποι γνωρίζουν, από τη δική τους εμπειρία, ότι κανένα παιδί δεν φτάνει στην ενηλικίωση χωρίς κάποια επαφή με το θάνατο, και ελπίζουν το συγκεκριμένο παιδί να τη γλυτώσει. Η ελπίδα, ο φόβος και η εμπειρία αποτελούν τους πιο γερούς κοινωνικούς δεσμούς, εξίσου παλιούς και βαθιά ριζωμένους με την αγάπη.

Τόσο η οικογένεια όσο και η αστυνομία αναγνωρίζουν τα προβλήματα που έχει η εκστρατεία που έχουν αναλάβει: αφενός να εξασφαλίσουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μαθαίνουν για την πορεία των ερευνών ώστε να μπορούν να βοηθήσουν, και αφετέρου να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την πληροφορία εκείνη που θα οδηγήσει στην ασφαλή επιστροφή της μικρής Μάντλιν.

Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από αυτή την υπόθεση. Εχουν καταγραφεί ήδη περισσότερες από 20 ιστοσελίδες με ανάλογο όνομα, που διαφημίζουν από κινητά τηλέφωνα μέχρι ασφάλειες ζωής. Επισκέπτες που κάνουν ένα μικρό ορθογραφικό λάθος οδηγούνται σε διαφημιστικές ή πορνογραφικές σελίδες.

Πηγή: The Observer, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή