Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία παρουσιάζουν μια μελέτη για τους πληθυσμούς των πτηνών στην Γη. Όπως αναφέρουν ο αριθμός των πτηνών που πετά στους ουρανούς του πλανήτη μας είναι περίπου 50 δισ. και αν και το νούμερο αυτό είναι μια μέση εκτίμηση παρόλα αυτά είναι κατά πολύ μικρότερος από προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες που έκαναν λόγο για 200-400 δισ. πτηνά.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 10,500 είδη πτηνών αλλά διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για περίπου 9,700 εξ αυτών. Χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο στοιχείο από παρατηρήσεις και βάσεις δεδομένων για τα πτηνά και επεξεργασία με αλγόριθμους οι ερευνητές κατέληξαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα πέραν της εκτίμησης για τον συνολικό αριθμό των πτηνών.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το πολυπληθέστερο είδος πτηνών στον κόσμο είναι τα σπουργίτια ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στα περίπου 1,6 δισ. Ακολουθούν τα ευρωπαϊκά ψαρόνια, οι γλάροι με δακτύλιους και τα σταβλοχελίδονα με πληθυσμούς άνω του ενός δισ.
Σύμφωνα με την μελέτη το 12% των ειδών των πουλιών έχουν πληθυσμό κάτω των 5.000 ατόμων. Είναι διαπιστωμένο από πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια ότι τα πτηνά για διαφόρους λόγους (κλιματικές αλλαγές, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, μόλυνση του περιβάλλοντος, θόρυβος) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, διατροφής, μετανάστευσης, αναπαραγωγής, ασφάλειας κ.α.
Τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πτηνά και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αύξηση των πληθυσμών τους, για την προστασία των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και γενικότερα για την διατήηση της βιοποικιλότητας τους.