Λιγοστοί οι εξεταστέοι για ιθαγένεια

Μόλις 2.645 αλλοδαποί στην πρεμιέρα του νέου συστήματος πολιτογράφησης
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 07:07
UPD:07:19
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Με πολύ χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων άρχισαν χθες οι πρώτες γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις για το πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. 

Παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις πολιτογράφησης, στη χθεσινή διαδικασία των γραπτών εξετάσεων δήλωσαν συμμετοχή μόλις 2.645 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους αλβανικής καταγωγής. Βάσει της νέας διαδικασίας οι υποψήφιοι εξετάζονται σε θέματα γνώσεων ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού, αλλά και στην κατανόηση κειμένου και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει συνολικό βαθμό 7/10, με πρόσθετη προϋπόθεση βαθμό τουλάχιστον 6,6/10 στην ελληνική γλώσσα και τουλάχιστον 5/10 σε κάθε μία από τις ενότητες της ιστορίας, της γεωγραφίας, των πολιτικών θεσμών και του πολιτισμού. Οι απαντήσεις αξιολογούνται από δύο βαθμολογητές και η τελική βαθμολογία προκύπτει από τον μέσο όρο της βαθμολογίας τους. Σε περίπτωση που επιτύχουν στις γραπτές εξετάσεις οι υποψήφιοι θα κληθούν και για προφορική συνέντευξη όπου θα πρέπει να διαπιστωθεί η «κοινωνική και οικονομική ένταξή τους».

Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας, το σημαντικό ύψος των απαιτούμενων παραβόλων και η συνθετότητα των ερωτήσεων της τράπεζας θεμά των φαίνεται, πάντως, ότι λειτούργησε αποθαρρυντικά για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων (άτομα που διαμένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει οικογένεια) που επέλεξαν να μην πάρουν μέ- ρος στις εξετάσεις.

Κριτική στη διαδικασία άσκησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. «Στις γραπτές εξετάσεις ιθαγένειας, τις πρώτες που διεξάγονται με το νέο σύστημα πολιτογράφησης, οι ενδιαφερόμενοι δεν καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά είναι ενταγμένοι στη χώρα μας. Αλλά να εξεταστούν σε ερωτήσεις παπαγαλίας, που ακόμη και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν» ανέφερε. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι «θέτει δυσθεώρητα εμπόδια για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας» και ουσιαστικά «στερεί από τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας για χρόνια, το δικαίωμα της πολιτογράφησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή