«Μην παραβλέπουμε την Αφρική. Δείτε την Κίνα»

Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 18:29

A- A A+

«Μην παραβλέπουμε την Αφρική. Δείτε την Κίνα που επιβεβαιώνει τους διευρυνόμενους δεσμούς της με την αφρικανική ήπειρο», τόνισε το περασμένο Σάββατο στην κρατική τηλεόραση η Λούκα Κατσέλη, Διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ. Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι η αφρικανική ήπειρος λόγω εγγύτητας και πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής, είτε μέσω αναπτυξιακής βοήθειας -που έχει συνέπειες και στην μετανάστευση, καθώς αν δεν κατέβει η Ευρώπη στο Νότο, θα ανεβαίνει ο Νότος στην Ευρώπη- είτε μέσω διμερών σχέσεων. Και επικαλέστηκε το παράδειγμα του κινέζικου δράκου.

Η ασιατική υπερδύναμη αναδεικνύει τον ρόλο της ως πρωτοπόρου και ηγέτη των αναπτυσσόμενων χωρών. Δεν είναι βέβαια άμεμπτη η κινέζικη πολιτική με τις επενδύσεις και τον τραπεζικό δανεισμό προς τις αφρικανικές χώρες. Εχει επικριθεί ότι αγοράζει πετρέλαιο και πουλά όπλα στο Σουδάν, έχει επικριθεί ότι παραβλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την χρηστή διοίκηση. Αλλά, στις διεθνείς σχέσεις, όσο κυνικό κι αν ηχεί, σημασία έχει να ανοίγεις δρόμους εκεί που οι άλλοι επενδυτές επιδεικνύουν μειωμένο ενδιαφέρον. Και η Κίνα αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται στην προσπάθεια της να βρει πόρους να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. Προβάλει στους Αφρικανούς ηγέτες την πολιτική της ήπιας ισχύος, εκεί που η Ευρώπη δείχνει ράθυμη.

Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με την Αφρική προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 50 δισ. δολάρια, από 11 δισ. που ήταν το 2000.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στην Γκαμπόν και τη Νιγηρία, ενώ αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Τσαντ και εισάγει πλέον το ένα τρίτο των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο από την Αφρική, κυρίως από την Αγκόλα. Το Πεκίνο διατηρεί πρεσβείες σε όλες τις αφρικανικές χώρες με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, και προωθεί τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, στρατηγική που αναλυτές θεωρούν ότι αποσκοπεί στο να κερδίσει τις καρδιές και τον νου των Αφρικανών.

Κατασκευάζουν σημαντικά έργα υποδομών, πανεπιστήμια και στάδια, ώστε να γίνονται ορατοί. Το ειδύλλιο δεν γίνεται μόνο για εμπορικούς σκοπούς, αλλά έχει και διαστάσεις γεωπολιτικής. Τα Αφρικανικά κράτη συνιστούν μία ομάδα αποφασιστικών ψήφων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, που μπορούν να επηρεάζουν αποφάσεις.

* Στη φωτογραφία ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο κατά την επίσκεψή του στις αρχές Φεβρουαρίου 2007 στη Ν. Αφρική.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή