Τα Σκόπια απαντούν στα «προεκλογικού χαρακτήρα» μηνύματα της Αθήνας

Τρίτη, 22 Μαΐου 2007 20:58
A- A A+

«Προεκλογικού χαρακτήρα είναι οι δηλώσεις από ελληνικής πλευράς για το θέμα του ονόματος», και οι προειδοποιήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αναφορικά με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, δήλωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Είναι πολύ πιθανό να διενεργηθούν εκλογές στην Ελλάδα το φθινόπωρο και το ζήτημα του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνδέεται άμεσα με αυτές. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι προεκλογικού χαρακτήρα και αποστασιοποιούμαστε. Τις συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος θα τις διεξάγουμε εκεί που πρέπει», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Οι αναφορές ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι στις 10 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, δεν είναι ακριβείς και πιθανώς διοχετεύθηκαν με σκοπό να μας αποθαρρύνουν. Οι απειλές για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι καινούριες. Ο κ. Καραμανλής συνεχώς επαναλαμβάνει τις απειλές αυτές και όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη χώρα του, θα τις εξαπολύει όλο και συχνά», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

«Οσο λιγότερο το ζήτημα της ονομασίας της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς στην Ελλάδα, τόσο ευρύτερο θα είναι το πεδίο για την εξεύρεση μίας λύσης η οποία θα απεικονίζει την πραγματικότητα στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, συμπληρώνοντας ότι αναμένει εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα, καθώς η χώρα του απέδειξε μέχρι σήμερα τη θέλησή της για σχέσεις καλής γειτονίας.

«Η "Μακεδονία" δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε πλειστηριασμό σχολίων και αντιδηλώσεων που εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Τέλος, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η χώρα του, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, αναμένει ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα λάβει από τις χώρες-μέλη της συμμαχίας πρόσκληση για ένταξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή