Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007 09:26
A- A A+

Οι διεργασίες στο ΑΚΕΛ ενόψει των προεδρικών εκλογών και οι αντιδράσεις στο χώρο της τριμερούς, οι πληροφορίες ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι ενοχλημένοι λόγω της στάσης της Τουρκίας, η οποία ασκεί βέτο στους σχεδιασμούς των δυο οργανισμών για συνεργασία στο Κόσοβο για να μην υπάρχει πρόσβαση της Λευκωσίας στη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών, η χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στην ΕΕ για τον κανονισμό για το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και κατεχόμενων περιοχών, η εκλογή δυο νέων Επισκόπων και δυο νέων Χωρεπισκόπων, και οι θέσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βρήκαν τακτική, αναζητούν τον στόχο» γράφει πως ο έντονος προβληματισμός στους κόλπους του ΑΚΕΛ, αναφορικά με την απόφαση που το κόμμα πρέπει να πάρει για τις προεδρικές εκλογές παραμένει, και οι διαδικαστικές κινήσεις που έχουν γίνει, σε συνδυασμό με τις διάφορες δηλώσεις που γίνονται από αξιωματούχους του κόμματος, δείχνουν ότι η ηγεσία έχει βρει την τακτική την οποία θα ακολουθήσει μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης στα μέσα Ιουλίου, αλλά αναζητεί το στόχο. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με τη Eurostat, κίνδυνο για να ζήσουν σε συνθήκες φτώχιας αντιμετωπίζουν περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο στην Κύπρο.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Το 68% των Ακελικών θέλει Χριστόφια» γράφει πως συνταρακτικές πολιτικές ανατροπές στους κόλπους της συγκυβέρνησης προδιαγράφουν οι εξελίξεις από τις προεργασίες επιλογής υποψήφιου στο χώρο του ΑΚΕΛ. Ανατροπές ενδέχεται να σημειωθούν και από τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, η οποί θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το ποίους τελικά θα επιλέξουν ως υποψήφιούς τους τα κόμματα και ιδιαίτερα το κόμμα της αριστεράς. Αλλού αναφέρει πως Κύπρος και Ελλάδα είναι οι δυο χώρες με τους περισσότερους θεριακλήδες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέα με τίτλο «Απάντησε το ΑΚΕΛ ρίχνοντας το γάντι» πως αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών, το ΑΚΕΛ προκάλεσε χθες τους εταίρους του στη συγκυβέρνηση να δεσμευτούν ότι σε περίπτωση που οι προεδρικές εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο δεν πρόκειται να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ. Αλλού αναφέρει πως έλαβε χώρα χθες η προτελευταία πράξη για τη διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου. Εξελέγησαν οι δυο νέοι Επίσκοποι και δυο νέοι Χωρεπίσκοποι. Επίσκοπος Χύτρων ο ηγούμενος του Αγίου Νεοφύτου Λεόντιος και Επίσκοπος Λήδρας ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Επιφάνιος.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ο Χριστόφιας ζητά στήριξη από τον Τ. Παπαδόπουλο» αναφέρει πως εμμέσως, πλην σαφώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε χθες τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. «Είναι η σειρά του Τάσσου Παπαδόπουλου να τιμήσει υποψήφιο του ΑΚΕΛ», είπε ο κ. Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η θέση στελεχών του ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρει πως θανατηφόρο εγκεφαλικό στη διαδικασία της 8ης Ιουλίου χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση για βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πυρ και μανία ΝΑΤΟ – ΕΕ» πως ενοχλημένοι από τη στάση της Τουρκίας είναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα ασκεί βέτο στους σχεδιασμούς των δυο οργανισμών για συνεργασία στο Κόσοβο για να μην υπάρχει πρόσβαση της Λευκωσίας στη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών. Η στάση αυτή της Τουρκίας προκαλεί καθυστέρηση στη συγκρότηση αποστολών, τη στρατιωτική για το ΝΑΤΟ και την αστυνομική για την ΕΕ. Αλλού γράφει πως καθυστερήσεις πτήσεων σημειώθηκαν χθες επειδή οι πιλότοι δεν έβρισκαν παρκινγκ για τα αυτοκίνητά τους, λόγω αλλαγών στις διευθετήσεις των χώρων στάθμευσης του Αεροδρομίου Λάρνακας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θα μπορούσε και ο Δ. Χριστόφιας» γράφει πως από τη στιγμή που και η Αριστερά έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί πολιτειακά αξιώματα, ο Δ. Χριστόφιας θα μπορούσε να είναι υποψήφιος της τριμερούς για την προεδρία του κράτους», δήλωσε χθες, ο τέως Αν. Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και βουλευτής του κόμματος Νίκος Κλεάνθους σε μια παρέμβασή του στα τεκταινόμενα γύρω από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η γερμανική προεδρία της ΕΕ ενημέρωσε χθες τα κράτη μέλη για τις δυσκολίες που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών, σχετικά με τον κανονισμό για το εμπόριο με τις περιοχές της Κύπρου στις οποίες η κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Αύξηση της νεανικής παραβατικότητας κατά 70 τοις εκατό» γράφει πως ο αριθμός των εγκλημάτων που διενεργήθηκαν από νεαρούς κάτω ης ηλικίας των 16 αυξήθηκε κατά 70% τους τελευταίους τρεις μήνες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους, μιλώντας σε σεμινάριο για το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας. Αλλού αναφέρει πως ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποίησε χθες πως το από πολλού αναμενόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά και να είναι ισορροπημένο για να αντέξει στο χρόνο.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία “Financial Mirror” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παρενοχλούν επενδυτές για συναλλαγές τους» πως οι επενδυτές στο χρηματιστήριο τυγχάνουν έντονης παρενόχλησης και βρίσκονται στο έλεος της χειραγώγησης των τιμών εξαιτίας ενός προηγμένου προγράμματος συστήματος διαχείρισης τιμών (Shares Management System – SMS) που παρακολουθεί κάθε συναλλαγή στο ΧΑΚ και αποκαλύπτει τις πληροφορίες στις εισηγμένες εταιρείες εντός λεπτών και μετά τη διενέργεια της πράξης. Αλλού αναφέρει πως ο Διεθνής Οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, σχετικά με την προοπτική σε εγχώριο και ξένο συνάλλαγμα, τον Ιούλιο, όταν θα γίνει το κλείδωμα της ισοτιμίας της κυπριακής λίρας με το ευρώ.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή