Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 09:41
A- A A+

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τις προεδρικές εκλογές, η έναρξη χθες των εισαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, ο νέος εμπρησμός στον Ακάμα και η νίκη της Μίλαν επί της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο «Ενθουσιασμός στον κόσμο του ΑΚΕΛ». Όπως γράφει, «η ιστορική στιγμή να έχουν για πρώτη φορά την επιλογή να είναι ο ηγέτης του κόμματός τους υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τις μεγάλες πιθανότητες εκλογής που φαίνεται να συγκεντρώνει ο Δημήτρης Χριστόφιας, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κλίμα ενθουσιασμού στις τάξεις του ΑΚΕΛ.» Σε άλλη είδηση, γράφει ότι μέχρι και μάρτυρες του Ιεχωβά θα δηλώσουν αρκετοί νεοσύλλεκτοι για να απαλλαγούν από τη στρατιωτική θητεία. Μόνη λύση, σύμφωνα με την Παγκύπρια Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών ΠΑΚΕΠ, είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας από 26 σε 14 μήνες.

«Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Νευρικότητα στο Προεδρικό», γράφει ότι σε αγώνα ποδηγέτησης της τριμερούς έχουν επιδοθεί τα συγκυβερνώντα κόμματα, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν ουσιαστικά τις θέσεις τους, το ένα στο άλλο σε σχέση με την επιλογή του υποψήφιου προέδρου, με το ΑΚΕΛ να αποκλίνει από άτυπες προφανώς συμφωνίες του παρελθόντος. Η «Μ» γράφει επίσης ότι 9,580 τελειόφοιτοι ρίχθηκαν χθες στη μάχη των εισαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων. Από το σύνολο των διαγωνιζομένων, οι 5,000 περίπου θα διαγωνισθούν για να εξασφαλίσουν μια θέση στο ΑΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας και οι 1,500 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ρήξη τώρα και με τη Γερμανία», γράφει ότι σε επίπεδα πολιτικής ρήξης με τη γερμανική προεδρία βρίσκεται η Λευκωσία, με αφορμή ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, το οποίο αναβαθμίζει κατά ουσιαστικό τρόπο το καθεστώς των κατεχομένων. Γράφει ότι στο κενό έπεσαν όλα τα διαβήματα της Λευκωσίας προς το Βερολίνο. Σε άλλο θέμα γράφει, επίσης, ότι μετά από κινητοποίηση κάτοικοι της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στον Αγιο Αντρέα έσωσαν περίπου 200 δέντρα που θα έκοβαν εργολάβοι.

«Η Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «45 εκατομμύρια λίρες πονοκεφαλιάζουν τη Βουλή» γράφει ότι από το μικροσκόπιο της ολομέλειας της Βουλής θα περάσει σήμερα το νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία που αφορά στην κυβερνητική εγγύηση για σύναψη δανείου ύψους 45 εκ. λιρών από τις Κυπριακές Αερογραμμές. Προβάλλει, επίσης, συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δηλώνει για το ενδεχόμενο καθόδου του στις προεδρικές ότι «αν ο κόσμος το θελήσει, δεν μπορώ να το αρνηθώ» και τάσσεται υπέρ της μιας θητείας στην προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πωλείται η Τράπεζα Αναπτύξεως» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του ποσοστού των μετοχών που το κράτος κατέχει στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως γιατί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συνέχιση της συμμετοχής του κράτους στην ΚΤΑ είναι εναντίον των συμφερόντων του ιδίου και της τράπεζας, καθώς το τοπίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και λόγω ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενίσχυση του κεφαλαίου της. Γράφει, επίσης, ότι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα την Παρασκευή θα παρουσιαστούν η Εθνική Τράπεζα και η ΕΤΥΚ, αφού η διαφορά που κράτα κλειστή την τράπεζα για τέταρτη εβδομάδα πρέπει να ερμηνευθεί νομικά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εγκληματίες – εμπρηστές» γράφει ότι κακόβουλη πυρκαγιά στο κρατικό δάσος του Ακάμα επιχείρησαν να βάλουν και χθες εγκληματικά στοιχεία που δρουν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή. Όμως, λόγω των αυξημένων μέτρων που έχουν πάρει οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, η φωτιά κατασβήστηκε έγκαιρα χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Αλλού γράφει, ότι το βραβείο «Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη», που έχει θεσπίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απονέμεται για το 2007 στη ζωγράφο – σκηνογράφο Κλάρα Ζαχαράκη Γεωργίου και στον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Μιχάλη Πασιαρδή.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Τα κόμματα τσακώνονται, ενώ ο Ακάμας καίγεται», γράφει ότι ενώ συνεχίζονται οι εμπρησμοί στο κυριότερο εθνικό πάρκο της Κύπρου, τα κόμματα τσακώνονταν για το ποιος φταίει. Οι κάτοικοι της Ινιας δήλωσαν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τις φωτιές. Η εφημερίδα προβάλλει, επίσης, πρωτοσέλιδα την ήττα της Λίβερπουλ από τη Μίλαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και τη στέψη της ιταλικής ομάδας, για έβδομη φορά στην ιστορία της, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή