Στον «βωμό» του bitcoin

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 07:00
UPD:15/05/2021 00:55
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ξαφνικά όλα πάλι πήραν φωτιά. Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο ο Έλον Μασκ της Tesla που έκανε παιχνίδι στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αλλά και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook. Δεν έκανε δήλωση, απλά έδωσε τα ονόματα Bitcoin και Max στις κατσίκες του και μοιράστηκε μία φωτογραφία, κίνηση που οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων εξέλαβαν ως ψήφο εμπιστοσύνης και επιδόθηκαν σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να βρουν την κρυμμένη σημειολογία.

Υπήρξε μάλιστα έντονη φημολογία ότι το Facebook έχει αγοράσει bitcoin, παρά το γεγονός ότι η δημοφιλής πλατφόρμα των social media εργάζεται πάνω στο δικό της κρυπτονόμισμα, το diem. Κάποιοι, δε, επικαλέστηκαν τη γενική συνέλευση του Facebook στο τέλος του μηνός, θεωρώντας ότι ο Ζούκερμπεργκ θα ανακοινώσει τότε επενδύσεις στο bitcoin. «Μήπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να μας πει ότι είναι ένας μαξιμαλιστής του bitcoin;», έγραψε στον λογαριασμό μου στο Twitter επενδυτής. Η κατηγορία των μαξιμαλιστών του bitcoin πιστεύει ότι κανένα άλλο κρυπτονόμισμα δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον παρά μόνο το bitcoin, παραμένοντας το πλέον δημοφιλές.

Βεβαίως αυτό δεν ευσταθεί και πολύ, καθότι το Facebook προσπαθεί εδώ και καιρό να αναπτύξει το δικό του κρυπτονόμισμα, το diem, το οποίο μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί πειραματικά προς το τέλος του έτους σε συναλλαγές μεταξύ των χρηστών. Το diem ανήκει στην κατηγορία των stablecoins, καθώς είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Δεν είναι η πρώτη του προσπάθεια, καθώς είχε ξεκινήσει με το libra, ένα σχέδιο που αναγκάστηκε να το αποσύρει λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα είχε στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα η κατοχή ψηφιακού νομίσματος από ένα social media.

Λίγο νωρίτερα είχε «κάνει παιχνίδι» στην αγορά και ο Έλον Μασκ με το αγαπημένο του dogecoin, καλώντας τους περίπου 54 εκατ. followers να δηλώσουν σε μία διαδικτυακή δημοσκόπηση εάν συμφωνούν ή όχι η Tesla να αποδεχτεί το doge ως μέσο πληρωμής. Προχθές, είχε πει ότι ο δορυφόρος του Doge 1 θα χρηματοδοτηθεί με dogecoin. Kαι πάει λέγοντας... Μία δήλωση αρκεί για να κατευθύνει τη συγκεκριμένη αγορά, που αρχίζει και γίνεται όχι απλά κερδοσκοπική αλλά και επικίνδυνη. Το ευμετάβλητο της αγοράς... μπορεί δε να φθάσει σε σημείο παραλογισμού. Κάποιοι fan θα μπορούσαν, όπως ανέφεραν κάποιοι επενδυτές, να δουν στη φωτογραφία του Ζούκερμπεργκ απειλή παρά στήριξη. Και αυτό, επειδή το αφεντικό του Facebook είχε πει το 2011 ότι θα έτρωγε κρέας μόνο από ζώο που θα το είχε σφάξει ο ίδιος και ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ είχε πει το 2019 στο «Roling Stone» ότι κάποτε ο Ζούκερμπεργκ του είχε κάνει τραπέζι με κατσικάκι που είχε σφάξει ο ίδιος. 

Προμηνύονται λοιπόν «ανθρωποθυσίες» στον δελεαστικό βωμό του κρυπτονομίσματος με αρκετούς κερδισμένους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή