Η FIFA ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συνομιλίες με αρκετές ενώσεις-μέλη και ομοσπονδίες, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους για την κατάσταση, τις συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων στο Κατάρ, πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Ο Guardian ανέφερε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι τουλάχιστον 6.500 εργαζόμενοι μετανάστες - πολλοί εκ των οποίων εργάζονταν σε γηπεδικά πρότζεκτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου- είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, από τότε που ανέλαβε τη διοργάνωση πριν από 10 χρόνια.
Διεθνείς παίκτες από τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία φόρεσαν μπλουζάκια πριν από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.
Ο Χασάν Αλ Ταβαντί, Γενικός Γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, διαβεβαίωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» μέσω ενός προγράμματος εργατικής μεταρρύθμισης, από τότε που ανέλαβε η αραβική χώρα το τουρνουά το 2010.
Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν επίσης παρουσιάσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικάτα εργαζομένων, με άμεση γνώση της κατάστασης, έπειτα από επί τόπου «αυτοψίες».
Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι ενώσεις-μέλη να είναι ικανοποιημένες με τις πρόσφατες εργασιακές μεταρρυθμίσεις που «...ωφέλησαν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους σε όλο το Κατάρ».
«Χαιρετίζω θερμά την εποικοδομητική συνεργασία με τις ενώσεις-μέλη μας σε αυτό το σημαντικό θέμα. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στη δέσμευση των υψηλότερων αρχών της χώρας», υπογράμμισε ο Ινφαντίνο.