Μπέλφαστ: Ευθύνες στο βρετανικό στρατό για τους άμαχους νεκρούς του 1971          

Δικαστική απόφαση για το θάνατο 10 αθώων, 50 χρόνια μετά
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 22:15
UPD:12/05/2021 01:04
REUTERS/CLODAGH KILCOYNE
A- A A+

Η δικαιοσύνη της Βόρειας Ιρλανδίας κατήγγειλε σήμερα την υπέρμετρη χρήση βίας από τον βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια σειράς πυροβολισμών το 1971, κατά την περίοδο των ταραχών, που προκάλεσαν τον θάνατο 10 ανθρώπων εντελώς αθώων στο Μπέλφαστ.

«Όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν εντελώς αθώοι, δήλωσε η δικαστής Σιόμπχαν Κίγκαν που ανέλαβε τη διενέργεια σειράς δικαστικών ακροάσεων σε σχέση με τους πυροβολισμούς αυτούς στο Μπαλιμέρφι, στο δυτικό Μπέλφαστ, τον Αύγουστο του 1971, μια δικαστική απόφαση που έγινε δεκτή με τα χειροκροτήματα των οικογενειών των θυμάτων.

Αναγνωρίζοντας ότι η περίοδος ήταν χαοτική, η Σιόμπχαν Κίγκαν δήλωσε ότι οι στρατιώτες είχαν κάνει "δυσανάλογη χρήση βίας και ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο 9 εκ των θυμάτων.

Η δικαιοσύνη εξέτασε 5 χωριστά περιστατικά που συνέβησαν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στο Μπαλιμέρφι κατά την αιματηρή περίοδο των «Ταραχών», όπως ονομάστηκαν τρεις δεκαετίες βίας στη βρετανική επαρχία μεταξύ Καθολικών υπέρμαχων της επανένωσης με την Ιρλανδία και προτεσταντών υπέρμαχων της ένωσης με τη Βρετανία.

Οι νεκροί της Ματωμένης Κυριακής

Ένας καθολικός ιερέας, ο πατήρ Χίου Μιούλαν, 38 ετών, και ο Φρανκ Κουίν, 19 ετών, έπεσαν νεκροί από πυρά στη γειτονιά του Σπρίνγκφιλντ Παρκ στο Μπαλιμέρφι γύρω στις 9 το βράδυ στις 9 Αυγούστου, ενώ κοντά σε έναν στρατώνα, ο 19χρονος Νόελ Φίλιπς, ο Τζόζεφ Μέρφι, 41 ετών, η Τζόαν Κόνολι, μητέρα οκτώ παιδιών, 44 ετών, και ο Ντάνιελ Τέγκαρτ, 44 ετών, τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Την επομένη, ο 'Εντι Ντόχερτι, 31 ετών, πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός στον δρόμο προς το Γουάιτροκ, όπου στρατιώτες βρίσκονταν αντιμέτωποι με διαδηλωτές οι οποίοι είχαν στήσει οδόφραγμα στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Στο τέταρτο περιστατικό, την τρίτη ημέρα των πυροβολισμών, ο Τζόζεφ Κορ, 43 ετών, και ο Τζον Λάβερτι, 20 ετών, πυροβολήθηκαν θανάσιμα κοντά στο Γουάιτροκ Ρόουντ τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Κορ υπέκυψε στα τραύματά του 16 ημέρες μετά. Αργότερα εκείνο το πρωί, ο πρώην στρατιωτικός Τζον ΜακΚερ, 49 ετών, πυροβολήθηκε κοντά στην εκκλησία Corpus Christi ενώ έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά του σε εργασίες συντήρησης. Υπέκυψε στα τραύματά του στις 20 Αυγούστου.

Πενήντα χρόνια αργότερα, ο αντίκτυπος αυτών των θανάτων στις οικογένειες των θυμάτων παραμένει πολύ μεγάλος, δήλωσε η δικαστής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή