Άρχισε σήμερα στην Τεχεράνη επισήμως η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου στο Ιράν, η οποία θα διαρκέσει πέντε ημέρες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την κατάθεση υποψηφιοτήτων, μετά την έναρξη της διαδικασίας στις 08:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδος) στο υπουργείο Εσωτερικών της ιρανικής πρωτεύουσας.
Οι υποψηφιότητες αναμένεται στη συνέχεια να επικυρωθούν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, μη αιρετό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των προεδρικών εκλογών και την επικύρωση των υποψηφιοτήτων.
Το όργανο αυτό αναμένεται να μεταβιβάσει τον κατάλογο με τις υποψηφιότητες που θα έχει επικυρώσει στο υπουργείο Εσωτερικών για να τις κοινοποιήσει από τις 26 ως τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα. Την επόμενη ημέρα θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία 20 ημερών.
Στις εκλογές αυτές, οι Ιρανοί καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Χασάν Ροχανί, του μετριοπαθούς πολιτικού στον οποίο το Σύνταγμα απαγορεύει να είναι υποψήφιος έπειτα από δύο συνεχόμενες θητείες.
Ως περίπου το μεσημέρι στο Ιράν, ο μόνος που ήταν γνωστό ότι κατέθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο ταξίαρχος Μοχαμάντ Χασάν Ναμί, μέλος του τακτικού στρατού και πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χαμσαχρί, ο Ναμί ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στη Βόρεια Κορέα και έχει πάρει διδακτορικό στη διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ της χώρας.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει ζητήσει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες να υπάρξει σημαντική συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές, μετά την αποχή ρεκόρ στις βουλευτικές του Φεβρουαρίου του 2020 (περισσότερο από 57%), οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από μαζική ακύρωση των υποψηφιοτήτων μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών.
Περισσότερες από 20 προσωπικότητες του δημόσιου βίου έχουν ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή τους να δηλώσουν υποψηφιότητα στις εκλογές του Ιουνίου.
Ωστόσο πολλοί εξέχοντες πολιτικοί, όπως ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί (μετριοπαθής συντηρητικός), ο διάδοχός του Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ (συντηρητικός), ο επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί (υπερσυντηρητικός) ή ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ (μετριοπαθής) δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.
Μολονότι ο αγιατολάχ Χαμενεΐ παραμένει ο μόνος που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα της χώρας, αυτά που διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές είναι πολλά καθώς το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται σε συνομιλίες στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP