Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα ομόλογα

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007 16:00
A- A A+

Την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης για τα αποτελέσματα των προσφάτων Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

Ο υπουργός Οικονομίας αντέδρασε, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησαν ότι δεν δίνει επαρκείς και σαφείς εξηγήσεις για το θέμα των ομολόγων, ενώ απέδωσε τη στάση τους αυτή «στην ένδεια πολιτικών θέσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

«Έχω ενημερώσει αναλυτικά και με σαφήνεια τη Βουλή. Το θέμα των ομολόγων, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση ανέδειξε, αντιμετωπίστηκε από τη πρώτη στιγμή θεσμικά, έχει παραπεμφθεί και στις αρμόδιες αρχές που το διερευνούν, αλλά και στη δικαιοσύνη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε. Θα πάρουμε και άλλα θεσμικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσουμε από κοινού με τον υπουργό Απασχόλησης», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Nωρίτερα o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στον κ. Αλογοσκούφη, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι ανήκετε στα λαμόγια της πολιτικής. Έχετε όμως υποχρέωση να πείτε ποιος ανώτερος παράγοντας του υπουργείου σας έκανε την συζήτηση με την JP Morgan για τα ομόλογα. Είστε πολιτικός με μεγάλες φιλοδοξίες, πρέπει να το πείτε για να μην αιωρείτε πάνω σας η ευθύνη».

Από την πλευρά της, η αρμόδια τομέαρχης του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει πληροφορία ότι έχετε συνάψει δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ με την JP Morgan στο τέλος του 2006, για πιστωτικές διευκολύνσεις που δεν εμφανίζονται πουθενά, για να μειώσετε πλασματικά το δημόσιο χρέος. Είναι αλήθεια;»

Μιλώντας αργότερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για το θέμα που έθεσε στην Επιτροπή η κ. Παπανδρέου, ο κ Αλογοσκούφης ανέφερε: «Δεν ξέρω για ποιο δάνειο λένε. Κάθε φορά που βλέπουν JP Morgan, θεωρούν ότι υπάρχει κάτι ύποπτο. Δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το δάνειο 1 δισ. ευρώ. Εμείς κάθε χρόνο δανειζόμαστε 35 δισ. ευρώ. Εγώ δεν ασχολούμαι με την καθημερινή διαχείριση του δημοσίου χρέους. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου».

Γ. Αλογοσκούφης: «Δεν μπορούμε να επαναγοράσουμε το ομόλογο»

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την πρόταση για επαναγορά του ομολόγου από την JP Morgan, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε: «Δεν μπορούμε να το επαναγοράσουμε ή να το ακυρώσουμε. Αν το παίρναμε πίσω, θα πήγαινα για απιστία γιατί ήταν επωφελής για εμάς η έκδοση του ομολόγου. Ούτως ή άλλως, η πρόταση της JP Morgan δεν ήταν να το επαναγοράσει από εμάς, αλλά ήταν μια πρόταση προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Νωρίτερα στην Επιτροπή, ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «αστειότητες» τα όσα, όπως είπε, ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ για δήθεν μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ασφαλιστικό ζήτημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή