Ευρω-ρεαλισμός ή λάθος χειρισμός;

Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 07:02
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Μάλλον φταίγανε τ’ άστρα, γιατί προτού ακόμη αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν τεντωμένα τα νεύρα. «Έχει εισπράξει σημαντική προπληρωμή, αλλά προφανώς δεν άρχισε να παρασκευάζει εγκαίρως τις δόσεις ή ενδεχομένως το πολύτιμο εμπόρευμα έχει πωληθεί αλλού». 

Μετά, ήταν η προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα από τους «μεγάλους» της Ε.Ε. και αρκετούς μικρότερους, μία πολιτική επιλογή, παρά μία απόφαση που ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη μόνον τα επιστημονικά δεδομένα. 

Πισωγυρίσματα, στροφές, επιστροφές, περιορισμοί στη χορήγησή του σε υποκατηγορίες πληθυσμού, διαφορετικές σε κάθε χώρα. Ένα φάρμακο, όμως, οποιοδήποτε, εκτός από το να είναι ασφαλές, πρέπει να φαίνεται και ασφαλές. Για να αποφευχθεί μια άλλη επιδημία, αυτή της δυσπιστίας.

Μόνο στη Γερμανία, η οποία πρωτοστάτησε στη φασαρία, από τις 28 Ιανουαρίου έχουν αλλάξει απόφαση τέσσερις φορές, με τελευταία την κατάργηση της ηλικιακής ιεράρχησης. Πλέον θα χορηγείται στους άνω των 18 ετών. 

Με ατομική ευθύνη. Σε δύο μήνες ό,τι γίνει, καθώς δεν θα αγοράσει άλλα εμβόλια AstraZeneca η Ε.Ε. 
Λόγω μη τήρησης των όρων παράδοσης, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Άλλα είπε, βέβαια, ο Μακρόν. «Αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (σ.σ.: AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη... γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση. Αλλά για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό, τον οποίο καλωσορίζω».

Η ασυνέπεια ή η αποτελεσματικότητα είναι τελικά ο λόγος για τις αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στα τέλη Απριλίου; 

Είναι μόνο η μη τήρηση του συμβολαίου της ΑΖ ή και άλλοι λόγοι; Πέστε να έρθουν επιδημιολόγοι και οικονομολόγοι. Είναι σοβαροί οι λόγοι.  

Δεν είναι καχύποπτοι οι πολίτες, οι άνθρωποι των Βρυξελλών και άλλων ιδρυμάτων πολυτελών δημιουργούν ερωτηματικά για τα εμβολιαστικά και τα «σπάνια θρομβοεμβολικά περιστατικά», όταν ανακοινώνουν ότι από το φθινόπωρο η προμήθεια θα αφορά αποκλειστικά «εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Δύο είναι τεχνολογίας mRNA, το ένα μόνο παράγεται στην Ε.Ε. Της εταιρείας που έχει γνωστοποιήσει ότι οι τιμές θα αυξηθούν άπαξ και η πανδημία γυρίσει σε επιδημία, και είναι «ολοένα πιθανότερο ότι θα πραγματοποιείται ετήσιος επανεμβολιασμός». 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή