Ιερουσαλήμ: Διορία λίγων ωρών έδωσε η Χαμάς για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το Αλ Άκσα

Ο ισραηλινός στρατός διέκοψε μεγάλη άσκηση - Πιθανή κλιμάκωση      
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 18:00
UPD:18:45
REUTERS/AMMAR AWAD

People hold Hamas flags as Palestinians gather after performing the last Friday of Ramadan to protest over the possible eviction of several Palestinian families from homes on land claimed by Jewish settlers in the Sheikh Jarrah neighbourhood, in Jerusalem's Old City, May 7, 2021. REUTERS/Ammar Awad

A- A A+

Τελεσίγραφο έδωσε η Χαμάς στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ προκειμένου να φύγουν από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Στη Γάζα ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η ηγεσία της κοινής διοίκησης των ένοπλων κινημάτων του παλαιστινιακού θύλακα έδωσε διορία στο Ισραήλ μέχρι τις 18.00 σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποσύρει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας από την περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ και τη συνοικία Σεΐχ Τζάρα.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δεν διευκρίνισε σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι ένοπλες οργανώσεις αν το Ισραήλ δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε από την πλευρά της μια «βάρβαρη επίθεση» των ισραηλινών δυνάμεων και ο επικεφαλής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε ότι η παλαιστινιακή «αντίσταση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

Εποικοινωνία Ερντογάν με Αμπάς 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, καθώς και με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.  Ο Ερντογάν επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς των επιθέσεων του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ως «τρομοκρατία» και καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο αυτές τις άθλιες επιθέσεις και τις διώξεις κατά των Παλαιστινίων, οι οποίες – όπως είπε – έπληξαν όχι μόνο τη συνείδηση των Μουσουλμάνων, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Τονίζοντας ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κινητοποιήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, ιδίως τον ισλαμικό κόσμο, για να σταματήσει η τρομοκρατία και η κατοχή του Ισραήλ, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πάντα την παλαιστινιακή υπόθεση, και να προστατεύει την τιμή της Ιερουσαλήμ.

Πάνω από 300 παλαιστίνιοι τραυματίες

Νέες συγκρούσεις με πέτρες, δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ έφεραν σήμερα αντιμέτωπους στην Πλατεία των Τεμενών, όπου βρίσκεται το Αλ Άκσα, στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ πιστούς Παλαιστίνιους και ισραηλινούς αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη. Εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστίνιων είναι αντιμέτωπες με έξωση από τα σπίτια τους, τα οποία διεκδικούνται από Ισραηλινούς εποίκους.

Εξάλλου το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει - έπειτα από αίτημα της Τυνησίας – το  Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν παλαιστινιακό τομέα που εδώ και πάνω από 50 χρόνια βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή.

Πιθανή κλιμάκωση – Διακοπή της στρατιωτικής άσκησης «Άρματα Φωτιάς»

Ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία πολλαπλασιάζονται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» των δυνάμεων της τάξης για να εγγυηθούν τη «σταθερότητα» στην Ιερουσαλήμ. «Τις υποστηρίζουμε σ' αυτό τον δίκαιο αγώνα», τόνισε.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν, για μία ημέρα, μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση προκειμένου να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προετοιμασία για μια πιθανή κλιμάκωση της βίας, καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στην Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ εδώ και 30 χρόνια, με την κωδική ονομασία «Άρματα Φωτιάς». Όμως, αφού έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Άβιβ Κοχάβι, αποφάσισε να αναστείλει την άσκηση για 24 ώρες και εισηγήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις «να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στις προετοιμασίες και την ετοιμότητα για σενάρια κλιμάκωσης», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού.
Το Ισραήλ ενισχύει επίσης τις δυνάμεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, απ’ όπου από την Κυριακή έχουν εκτοξευθεί πολλές ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

Ανησυχία ΗΠΑ

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος και συχνά χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

Νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του το Σαββατοκύριακο στην κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά μετά από τις συνεχιζόμενες εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μίλησε την κατάσταση σε τηλεφωνική κλήση την Κυριακή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μέρι Μπεν-Σαμπάτ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Σάλιβαν «υπογράμμισε τις πρόσφατες δεσμεύσεις ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ με ανώτερους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους για να πιέσουν μέτρα για διασφάλιση της ηρεμίας και της ειρήνης», σύμφωνα με την ανάγνωση της συνομιλίας από τον Λευκό Οίκο.

Στην κλήση του με τον Μπεν-Σαμπάτ, ο Σάλιβαν «ενθάρρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει ηρεμία κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

 

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή