Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2007 08:26
A- A A+

Η επιστροφή των χρημάτων στα Ταμεία με τη συμφωνία μεταξύ JP Morgan και North Asset, ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών και τα ακριβά ακίνητα των Αθηνών, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες με εγκύκλιο Παυλόπουλου για ηλικιωμένους, αναπήρους κ.ά.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κερδισμένα όχι χαμένα τα Ταμεία. Κατέρρευσε η σκευωρία του ΠΑΣΟΚ με την επαναγορά των ομολόγων.

* Η ΑΥΓΗ: Δεν πείθει η κινδυνολογία για την πεντακομματική Βουλή. Από την Αυστραλία ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία ο πρωθυπουργός.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Καθαρή νίκη Καραμανλή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 2% μπροστά η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την MRB, παρά το κύμα σκανδαλολογίας.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Η JP Morgan ομολογεί την ενοχή της. Πληρώνει για να σωθεί.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στεγαστικά: Εξόφληση με έκπτωση 40%. Εντυπωσιακές ρυθμίσεις από τον ΟΕΚ.

* ΕΘΝΟΣ: Βατερλό στον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών. Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε 1 στους 3 δασκάλους.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 35 δισ. ευρώ δανείζεται κάθε χρόνο η Ελλάδα, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πνιγμένα από τις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Σταθερά μπροστά η ΝΔ με δύο ποσοστιαίες μονάδες.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Αθήνα πιο ακριβή από το Μανχάταν. Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις των στεγαστικών.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγοράζονται δομημένα ομόλογα. Η JP MORGAN προτείνει εξαγορά αυτού των 280 εκ. ευρώ. Το ΤΣΠΕΑΘ συμφώνησε με την PROTON και παίρνει 133,1 εκατ. ευρώ.

* ΕΣΤΙΑ: Ανηλεής πόλεμος κατά της Κυβερνήσεως. Από τον Φεβρουάριο το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τακτική.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα λεφτά επιστρέφουν στα Ταμεία. Συμφωνία JP Morgan και North Asset.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Συμφωνία για επαναγορά του ομολόγου. Μεταξύ της JP Morgan και της North Asset

* ΤΑ ΝΕΑ: Καταπίνουν τη μίζα και το σκάνδαλο! Ομολογία ενοχής η επιστροφή του ομολόγου.

* Η ΝΙΚΗ: Κρυφό δάνειο 1 δισ. από JP Morgan. Νέα μυστική συμφωνία της κυβέρνησης καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ.

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Μήνυμα προς Καραμανλή από Μπους και βουλευτές. Το ταξίδι του πλανητάρχη στα Βαλκάνια ανάβει φωτιές.

* Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Κλείδωσαν" οι εκλογές για Οκτώβρη. Στις 7 ή 14 η "καυτή" ημερομηνία.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέντευξη τύπου του ΚΚΕ: Εκλογές και προβλήματα του λεκανοπεδίου Αττικής.

* ΧΩΡΑ: Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο μικροσκόπιο της Εφορίας 75 εκατ. στοιχεία.

* City Press: Σκληρό παιχνίδι με την υπόθεση των ομολόγων.

* Metro: Μεγάλα κέρδη και θαυμασμός. Αξιοποίησε την ευκαιρία της διοργάνωσης του τελικού του Champions League η Αθήνα.

* Metropolis: Αλλαγές στην εργασία. Σειρά ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, ανέργους-δικαιούχους ΟΑΕΔ, εργαζομένους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και αγρότες περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πανελλήνιες εξετάσεις: ¶ριστα για λίγους.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Μας "έφαγε" η αυταρέσκεια. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Β. Ελλάδα συγκρίνουν το κόμμα που έχασε το 2004 με αυτό που θέλει να κερδίσει το 2007.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εξωφρενική νότα του τουρκικού υπ. Εξωτερικών. Δεν σέβονται τους νεκρούς της γενοκτονίας των Ποντίων.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής εξαγγέλλει από την Αυστραλία: Προτεραιότητα σε Παιδεία - Πολιτισμό.

Αθήνα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μόνο σοβαρές προτάσεις, μόνο για λίγους" έγραφε η μικρή αγγελία για ένα διαμέρισμα που διετίθετο προς πώληση στην οδό Ηρώδου Αττικού. Ο λόγος που γίνονται δεκτές μόνο...σοβαρές προτάσεις ξεκαθαρίστηκε με ένα τηλεφώνημα στο μεσιτικό γραφείο: το διαμέρισμα πωλείται προς 16 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς 32.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο! Μάλιστα, υποψήφιοι αγοραστές φέρονται να εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, παζαρεύοντας όμως την τιμή στα 14 εκατ. ευρώ. Και αν αυτή η περίπτωση αποτελεί ακραίο παράδειγμα ακρίβειας, που θυμίζει τα πολυτελή κτηματομεσιτικά "φιλέτα" της Νέας Υόρκης, το ρεπορτάζ του "Ε.Τ." δείχνει πως τελικά όσον αφορά την αγορά κατοικίας η Αθήνα μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε... Μανχάταν!"

Εκπαιδευτικοί

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "δημοσιοποιούνται, ίσως και σήμερα, τα ονόματα των επιτυχόντων δασκάλων και των καθηγητών Φυσικής -Χημείας-Βιολογίας-Γεωλογίας και Οικιακής Οικονομίας".

Ομόλογα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "το πλέον σημαντικό βήμα για την επιστροφή του ύποπτου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ στα τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία πραγματοποιήθηκε χθες με την κατ΄αρχήν συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων J.P.Morgan και του hedge fund North Asset Management του κ. Γιώργου Παπαμαρκάκη. Παράλληλα το ΤΣΠΕΑΘ αποδέχθηκε τη βελτιωμένη πρόταση της Proton Bank, η οποία θα επαναγοράσει το δομημένο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας πρόσθετο ποσό ύψους 3,1 εκατ. ευρώ".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε χθες η JP Morgan, καθώς αναγνωρίζει την ενοχή της και εκθέτει την κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε πως το ομόλογο θα κατέληγε στα Ταμεία. Αποδέχεται ότι ανώτατα στελέχη της γνώριζαν τη διαδρομή του ομολόγου, εμφανίζεται διατεθειμένη να καταβάλει τα χρήματα που πληρώθηκαν ως προμήθειες στους κκ Γ. Αποστολίδη και Θ. Πρινιωτάκη, και ετοιμάζεται να πάρει κεφάλια προκειμένου να περισώσει το κύρος της".

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της JP Morgan και η North Asset για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου, που μεταξύ άλλων είχε προμηθευτεί και το Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων υπαλλήλων. Τη νέα πρωτοβουλία για την επαναγορά ελληνικών σύνθετων ομολόγων ανακοίνωσε χθες στο Λονδίνο η JP Morgan".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "καταγγελία για μια ακόμη μυστική συνεργασία της κυβέρνησης με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan έκανε χθες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου αποκάλυψε τη σύναψη δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ με τη JP Morgan στο τέλος του 2006, για πιστωτικές διευκολύνσεις που δεν εμφανίζονται πουθενά, προκειμένου να μειωθεί πλασματικά το δημόσιο χρέος".

H City Press γράφει: "κατάθεση Παπαμαρκάκη (North Asset Management) στον εισαγγελέα Ζορμπά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα": "ο Πρινιωτάκης μου είπε "έχω τους πελάτες" και του έδωσα 8,4 εκατομμύρια ευρώ προμήθεια". Η JP Morgan συμφώνησε στην επαναγορά του ομολόγου και έθεσε σε διαθεσιμότητα το στέλεχος που ενεπλάκη στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ. Γ. Παπανδρέου; "έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο σχέδιο που αφορούσε σε δεκάδες ταμεία, με κεντρικό σχεδιασμό και με σαφείς πολιτικές ευθύνες". Αναπόφευκτες πλέον θεωρούνται οι (καθυστερημένες) δικαστικές διώξεις".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "καταρρέει η σκευωρία του ΠΑΣΟΚ για τα δομημένα ομόλογα, αφού χθες δύο κινήσεις έρχονται να αποδείξουν ότι τα ταμεία δεν έχασαν χρήματα. Ορισμένα, μάλιστα, όπως αυτό του ΤΣΠΕΑΘ, κέρδισαν χρήματα. Από τη μία η JP Morgan επανήλθε με νέα πρόταση προκειμένου να αγοράσει το ομόλογο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ το ταμείο των δημοσιογράφων πούλησε το ομόλογό του στην Proton Bank με κέρδος πάνω από 3 εκατ. ευρώ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "επιστρέφει τελικά "στον τόπο του εγκλήματος", στο Λονδίνο, το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ που πλάσαρε η J.P. Morgan, η οποία υπό την πίεση της έρευνας που διεξάγει η Βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και η Επιτροπή Ζορμπά στην Αθήνα, υπέβαλε απευθείας στα ασφαλιστικά Ταμεία πρόταση εξαγοράς των ομολόγων μέσω Διαδικτύου, στην τιμή που τα είχαν αγοράσει. Αντίστοιχη πρόταση εξαγοράς από την Proton Bank αποδέχθηκε και το Ταμείο των δημοσιογράφων. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αρνείται την επιστροφή των ομολόγων στο Δημόσιο".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "επαναγοράζει το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ η JP Morgan, ομολογώντας εμμέσως επιλήψιμες πράξεις, αφού καλύπτει και τη μίζα της "Ακρόπολις", η οποία έκλεισε".

Εργασία

Η Metropolis γράφει ότι "σειρά ρυθμίσεων για επιχειρήσεις , ανέργους - δικαιούχους ΟΑΕΔ, εργαζομένους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και αγρότες περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση ο υπουργός Απασχόλησης".

Εκλογές

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ αναφέρει ότι "το άλμα του συμπαθούς καγκουρό της μακρινής Αυστραλίας, στην οποία περιοδεύει ο Κώστας Καραμανλής, θυμίζει η επιλογή του πρωθυπουργού να φωτογραφίσει με πολύ διακριτικό, είναι αλήθεια, τρόπο την ημερομηνία των εκλογών για τον προσεχή Οκτώβριο. Και δεν είναι μόνο το άλμα της προαναγγελίας των τεσσάρων και πλέον μηνών μέχρι το χρόνο της κάλπης, αλλά και η παράλληλη κίνηση, στην Αθήνα, του Γιώργου Αλογοσκούφη να ανοίξει το...μάρσιπο της οικονομίας για παροχές που δίνουν σαφή προεκλογικό τόνο".

Μπους

Σύμφωνα με την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 "το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους στον Κ. Καραμανλή για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δημιούργησε προβληματισμό και αναταραχή στην κυβέρνηση όχι μόνο σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, αλλά τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή μας. Είναι η δεύτερη φορά που ο Τζ. Μπους διαμηνύει στον Κ. Καραμανλή τις εξελίξεις για το Σκοπιανό. Η πρώτη αφορούσε τη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ. Τώρα υπάρχει ειδοποίηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ".

Π. Παυλόπουλος

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "δεν πρόκειται να κατεβάσουν, φέτος το καλοκαίρι, τα "ρολά" οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο έγκαιρος προβληματισμός των κανονικών αδειών που έχει ζητήσει εδώ και καιρό ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει ως αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του πολίτη λόγω έλλειψης προσωπικού".

Έλεγχοι

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "ένα επαναστατικό σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή λίαν συντόμως το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και, κυρίως, την τεράστια βάση δεδομένων που υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων".

Τσάμπιονς Λιγκ

Η Metro γράφει ότι "μεγάλα είναι τα κέρδη που αποκόμισε η Ελλάδα από την επιτυχή διεξαγωγή του τελικού Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα. Πέρα από την οικονομική ώθηση που δέχτηκε η πρωτεύουσα από τη φιλοξενία της διοργάνωσης και που -βάσει έρευνας- εκτιμάται στα 26 εκατ. ευρώ, η Αθήνα έβαλε για μια ακόμη φορά τα καλά της, έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο και έφερε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, που "ταξίδεψε" σε όλο τον κόσμο".

Έκπτωση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών με έκπτωση 40% για όσους δικαιούχους επιθυμούν να αποπληρώσουν το δάνειο που έχουν πάρει από τον ΟΕΚ και δικαίωμα χορήγησης δανείου από τον Οργανισμό σε όσους παίρνουν επιδότηση ενοικίου, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν δικαιούνταν, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την "Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών Επιπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις".

MRB

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "στις δύο εκατοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καθώς και πρόβλημα στην κοινωνική πολιτική την οποία ασκεί η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει η έρευνα της εταιρείας MRB για λογαριασμό του Alpha".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα από την Αυστραλία, το 75% των πολιτών προβλέπει πεντακομματική Βουλή, ύστερα από την εκλογική αναμέτρηση, γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ισχνή αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της MRB, στα συμπεράσματα της οποίας η κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να αντιτάξει την κινδυνολογία της ακυβερνησίας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή ομιλία του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτη".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "προβάδισμα 2% διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha, την ώρα που τα πάντα στον πολιτικό βίο κινούνται πλέον σε εκλογική τροχιά. Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, με τον Γιώργο Παπανδρέου να αυξάνει τα δικά του σε θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής".

Δάνειο

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 35 δις ευρώ δανείζεται κάθε χρόνο η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις... υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Το παραπάνω, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Οι μισθοί ωστόσο, παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα και οι φόροι αντίθετα σε ιδιαίτερα υψηλά. Το ότι δανειζόμαστε 35 δις ευρώ το χρόνο σαν χώρα, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους. ¶λλωστε, έτσι εξηγείται, τελικά, το υψηλό χρέος και κατ' επέκταση οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι... όπως προαναφέραμε".

Κυβέρνηση

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "είναι μάλλον αφελές να πιστεύεται ότι η σημερινή φθορά της Κυβερνήσεως οφείλεται αποκλειστικώς στην ιστορία των ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεσις αυτή παρέμεινε στην επικαιρότητα επί σχεδόν τρεις μήνες, δεν είναι αυτός ο λόγος της κυβερνητικής φθοράς. Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η αλλαγή τακτικής του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει κηρύξει ανηλεή πόλεμο κατά της Κυβερνήσεως, βοηθούμενο και από τα μέσα ενημερώσεως".

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μπροστά στις εκλογές, δέσμη ριζοσπαστικών προτάσεων, διεκδικήσεων και λύσεων για τα σοβαρά προβλήματα της Αθήνας, του Πειραιά, του υπόλοιπου Αττικής. Προτάσεις που έχουν γενικότερη σημασία και για ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή