Αν δεν έρθει η υψηλή ανάπτυξη;

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tου Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Η απόφαση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών να μην εντάξει την Ελλάδα στις «πράσινες» χώρες, προς τις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς οι Βρετανοί, δείχνει πως οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απειλούνται από μικρές ή μεγάλες αβεβαιότητες, όσο οι οικονομίες όλου του κόσμου ταλανίζονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Γερμανία, σε αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνεται σε 3,5 εκατομμύρια, και η απόφασή της έχει μεγάλη βαρύτητα για την πορεία του τουρισμού φέτος, στον οποίο άλλωστε στηρίζουμε πάρα πολλά για το restart της οικονομίας.

Ήδη μπήκε «πάγος» για το προσεχές 20ήμερο, που ακουμπάει και την αυλαία του τουρισμού στις 15 Μαΐου, αλλά αν η απόφαση δεν αλλάξει σε 20 μέρες και η Ελλάδα παραμείνει στην «πορτοκαλί ζώνη», τότε τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν αρκετά.

Και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις από άλλες χώρες. Η περίπτωση του τουρισμού δείχνει πως, σε μια παγκόσμια οικονομία σε νευρική κρίση, τίποτα δεν είναι βέβαιο και όταν μάλιστα τα δεδομένα μιας οικονομίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, εντείνονται ο προβληματισμός και ο φόβος για το αύριο.

Όπως προκύπτει από το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, μετά την καταιγίδα της πανδημίας, θα προέλθει από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση του ΑΕΠ. Προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης από 3,6% έως και 6,2% στην τετραετία 2021-2024, οι οποίοι θα επιτρέψουν μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, με εξαφάνιση των υψηλών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Το έλλειμμα φέτος θα εκτιναχθεί στο 9,9% του ΑΕΠ, με στόχο να μετατραπεί σε πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2024. Το πρωτογενές αποτέλεσμα από έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ, φέτος θα μετατραπεί σε πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2023. 

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, εκτός των άλλων, από το 2022, που τελειώνουν οι αναστολές πληρωμών, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούν με άνεση να αποπληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές που έχουν παγώσει λόγω πανδημίας, μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, καθώς και τα ποσά που έλαβαν από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

Ευχή όλων μας είναι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες και οι στόχοι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν έρθει η ποθούμενη ανάκαμψη, από τα «μέτρα στήριξης» που ανακοινώνονται τους τελευταίους 15 μήνες υπάρχει κίνδυνος να περάσουμε στα άλλα μέτρα, τα «κανονικά», που γονάτισαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη δεκαετία των μνημονίων.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή