Νέο μήνυμα σε Σκόπια και Αγκυρα

Ομιλία Κ. Καραμανλή στη Μελβούρνη
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2007 14:33
A- A A+

Τα Σκόπια οφείλουν να επιδείξουν περισσότερη ειλικρίνεια στη σχέση τους με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στους ομογενείς που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο "Ρόντ Λέιβερ Αρίνα" της Μελβούρνης.

«Τώρα είναι η ώρα να κατανοήσει και η ΠΓΔΜ ότι η ευόδωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την ενσωμάτωσή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και θα βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Τα Σκόπια, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλουν «να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε πνεύμα ευρωπαϊκό, όσον αφορά την επίλυση των διαφορών. Ότι ενστερνίζονται έμπρακτα τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Οφείλουν να εγκαταλείψουν ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας. Να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη στάση τους και να καλύψουν το δικό τους κομμάτι της απόστασης, στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλουμε μία Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «η πλήρης προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημαίνει και την πλήρη ένταξή της. Θέλουμε μια Τουρκία να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά, μια Τουρκία που δεν θα εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις, αλλά θα σέβεται όλους τους γείτονές της. Η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, μπορούν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα για τη βούλησή της να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι το πραγματικό εμπόδιο που στέκεται μπροστά στην επέκταση των ευρωπαϊκών οφελημάτων σε ολόκληρο το νησί είναι το τείχος κατοχής, σημειώνοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία αγωνίζονται για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή