Λεπτές ισορροπίες

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2007 19:45

A- A A+

Την προειδοποίηση ότι η προγραμματιζόμενη εγκατάσταση στην Τσεχία και την Πολωνία ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος θα εξαναγκάσει τη Ρωσία στην κατασκευή ανάλογων συστημάτων, απευθύνει από τη Βιέννη ο Χέλμουτ Σμιτ.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας τονίζει πως η μονομερής εγκατάσταση αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων ανατρέπει τη μέχρι τώρα δεδομένη ισορροπία, ενώ ο ίδιος απορρίπτει την άποψη ότι οι Ρώσοι με την αντίδρασή τους στην πρόθεση αυτή βρίσκουν μόνον την ευκαιρία να διασπάσουν την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Χέλμουτ Σμιτ, οι Ρώσοι, διαμαρτυρόμενοι κατά των αμερικανικών προθέσεων, υπηρετούν τα συμφέροντά τους και, εάν αυτή η διαμαρτυρία τους δεν ευοδωθεί, τότε θα είναι αναγκασμένοι να κατασκευάσουν οι ίδιοι παρόμοια συστήματα.

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε έντονη κριτική στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη, τονίζοντας πως αυτά τα σχέδια είναι εντελώς επιζήμια και δεν δικαιολογούνται με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.

Ο Τζορτζ Μπους διαβεβαιώνει ότι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στο έδαφος της Ευρώπης «δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία» και πως τα αμερικανικά αμυντικά σχέδια συμπληρώνουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για να προστατευθούν όλα τα μέλη του από μια πιθανή επίθεση, κυρίως από το Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή