Γερμανία: Αυστηρούς και συγκεκριμένους στόχους για το περιβάλλον ζητούν οι ερευνητές από την κυβέρνηση

Χαιρέτισαν το πρόγραμμα των 26 μέτρων, αλλά περιμένουν έργα
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 20:10
UPD:20:21
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Το φημισμένο Ινστιτούτο Έρευνας των Επιπτώσεων των Κλιματικών Αλλαγών του Πότσνταμ (PIK) χαιρέτισε μεν τους αυστηροποιημένους στόχους για την προστασία του κλίματος τους οποίους έθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε την λήψη και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξή τους.

«Λόγω της αυστηροποίησης του στόχου για μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% σε 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990, τον οποίο έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται επειγόντως και η αυστηροποίηση των γερμανικών στόχων για την προστασία του κλίματος. Η μείωση κατά 65% έως το 2030 φαίνεται πως είναι η ελάχιστη για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε έναν πρωτοποριακό ρόλο στον εσωτερικό  ευρωπαϊκό διάλογο», δήλωσε ο Έλμαρ Κρίγκερ, επικεφαλής του τμήματος «Μετασχηματισμοί» του Ινστιτούτου Έρευνας των Επιπτώσεων των Κλιματικών Αλλαγών (PIK) της πόλης Πότσνταμ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Rheinische Post.

«Ο στόχος αυτός ήταν απαραίτητος όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα, τώρα όμως είναι εξίσου απαραίτητο να αυστηροποιήσουμε τους στόχους ανά τομέα και είναι ακόμη πιο σημαντικό να συγκεκριμενοποιήσουμε τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη του στόχου», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Μεταξύ άλλων, ο Έλμαρ Κρίγκερ ζήτησε υψηλότερη τιμολόγηση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). «Η απαιτούμενη συγκεκριμενοποίηση περιλαμβάνει μια συντονισμένη αύξηση των τιμών του εκλυόμενου CO2, οι οποίες θα καταβάλλονται από όσους ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, τόσο στο ευρωπαϊκό σύστημα όσο και σε εθνικό επίπεδο, είτε αυτοί είναι τα μέσα μεταφοράς ή τα κτίρια. Επιπλέον, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να επιταχυνθεί η εισαγωγή τεχνολογιών χαμηλής εκπομπής ρύπων στην αγορά. Οι νέοι στόχοι θα σημαίνουν επίσης, για παράδειγμα, την επίτευξη - στον μέγιστο δυνατό βαθμό - της κατάργησης της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα πριν από το 2030», τόνισε ο Κρίγκερ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Rheinische Post

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή