Μπλίνκεν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απάντησης σε τυχόν «επιθετικές ρωσικές ενέργειες»

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 12:35
UPD:12:37
REUTERS/POOL
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα απαντήσουν» εάν η Ρωσία «ενεργήσει απερίσκεπτα ή επιθετικά», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο ραδιόφωνο του BBC.

Μεταξύ αυτών των πράξεων, ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε «την εισβολή στον κυβερνοχώρο της SolarWinds», «την παρέμβαση στις εκλογές μας» και «τι έχει κάνει» στον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Οι ΗΠΑ «θα προτιμούσαν μια πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση» εάν το επιτρέπουν οι ενέργειες της Ρωσίας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε επίσης την προσωπική αντίθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο έργο αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε αρχικά να επιτρέψει κυρώσεις κατά της εταιρείας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ως μέρος νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η έγκριση αντιστράφηκε τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Nord Stream 2 είναι «κακή ιδέα», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Μιλώντας για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η ειρήνη «είναι κάτι στο οποίο εστιάζουν οι ΗΠΑ». Το πιο σημαντικό για τον κ. Μπάιντεν είναι ότι «τα κέρδη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής διατηρούνται και έχουμε κατά νου την πολιτική και οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας».

Στην Κίνα, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να συγκρατήσουν τη χώρα, αλλά προειδοποίησαν επίσης ότι «όποτε κάποιος προσπαθεί να υπονομεύσει το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, παραβιάζοντας κανόνες και δεσμεύσεις, τότε θα αντιδράσουμε και θα πούμε «όχι, δεν το δεχόμαστε». Αυτό αντανακλά το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή