Το περιδέραιο του Γαλαξία έλκει τους επιστήμονες

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2021 11:36
ESA/Hubble & NASA, K. Noll

Το Νεφέλωμα Περιδέραιο λάμπει στον Γαλαξία. Στο κέντρο του νεφελώματος διακρίνεται ένα άστρο που στην πραγματικότητα είναι δύο και η αλληλεπίδραση τους δημιούργησε το εντυπωσιακό νεφέλωμα

A- A A+

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα την καλύτερη φωτογραφία που έχει καταγραφεί από ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά νεφελώματα του γαλαξία μας. Το 2005 εντοπίστηκε σε απόσταση 15 χιλιάδων ετών φωτός στον αστερισμό του Βέλους ένα νεφέλωμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και έκτοτε αποτελεί συχνό στόχο παρατηρήσεων.

Πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη δύο γερασμένα γειτονικά άστρα παρόμοια με τον Ήλιο άρχισαν να μπλέκονται σε ένα κοσμικό βαλς. Το ένα από τα δύο άστρα άρχισε να διαστέλλεται με αποτέλεσμα να πλησιάσει πολύ κοντά στο γειτονικό του άστρο. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο άστρα είναι μόλις μερικά εκατ. χιλιόμετρα για αυτό και στις εικόνες φαίνονται ως ένα άστρο.

Τα δύο άστρα δεν βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης αλλά η τροχιακή κίνηση του ενός γύρω από το άλλο είναι τόσο γρήγορη που ολοκληρώνεται σε μόλις 24 ώρες. Η γρήγορη περιστροφή του μεγαλύτερου άστρου έχει ως αποτέλεσμα να διαρρέεται από αυτό κοσμική ύλη η οποία δημιούργησε ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα. Το κωδικό όνομα του νεφελώματος είναι PN G054.203.4 αλλά οι επιστήμονες το ονόμασαν «Νεφέλωμα Περιδέραιο» επειδή μοιάζει με ένα τεράστιο κοσμικό στεφάνι στολισμένο πολύ λαμπερά διαμάντια.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έκανε νέες παρατηρήσεις στο νεφέλωμα και κατέγραψε νέες εικόνες μια από τις οποίες δημοσίευσε η NASA. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή εικόνα του νεφελώματος. Οι νέες παρατηρήσεις και εικόνες αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα φαινόμενα που εξελίσσονται στο δυαδικό σύστημα από το οποίο πηγάζει το νεφέλωμα και τι θα συμβεί εκεί στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς