Απαγορεύθηκε η είσοδος 75 τόνων πρωτεΐνης ρυζιού από την Κίνα

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007 11:35
A- A A+

Στην απαγόρευση εισόδου στην εγχώρια αγορά 75 τόνων πρωτεΐνης ρυζιού από την Κίνα που προοριζόταν για ζωοτροφή και στην οποία ανιχνεύθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο παρουσία μελαμίνης και συναφών χημικών ουσιών, προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά.

Οι γεωπόνοι της Νομαρχίας που πραγματοποιούν επισταμένους ελέγχους σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης προϊόντων φυτικής προέλευσης έλαβαν δειγματοληψία από το προϊόν που είναι αποθηκευμένο στο Ε’ Τελωνείο Πειραιά, στις 14 Μαΐου 2007 και το έστειλαν για ανάλυση στο Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών σχετικά με την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO), καθώς και μελαμίνης και λοιπών συναφών χημικών ουσιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που κοινοποιήθηκαν, χθες 29 Μαΐου 2007, στο προϊόν δεν διαπιστώθηκε παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βρέθηκε ωστόσο θετικό σε μελαμίνη και λοιπές συναφείς χημικές ουσίες.

Αμέσως διατάχθηκε η απαγόρευση εισαγωγής του στη χώρα και η τεράστια αυτή παρτίδα που είναι αποθηκευμένη σε 4 κοντέινερς θα επιστραφεί στην χώρα καταγωγής της, σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό.

Σημειώνεται ότι μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, καμία ποσότητα δεν είχε διακινηθεί στην εγχώρια αγορά, αφού το προϊόν παρέμενε δεσμευμένο στο Ε’ Τελωνείο Πειραιά.

«Οι έλεγχοι μας στα σημεία εισόδου της χώρας είναι εξονυχιστικοί. Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας κάθε προϊόν που πρόκειται να εισαχθεί εξετάζεται σχολαστικά και όπου απαιτείται ζητείται και η συνδρομή των εργαστηριακών αναλύσεων» δήλωσε μετά και το νέο εύρημα της Νομαρχίας, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και προσέθεσε «επαναλαμβάνουμε την πάγια πρότασή μας, τα ακατάλληλα προς εισαγωγή προϊόντα από τρίτες χώρες να μην επιτρέπεται να επανεξάγονται, αλλά να κατάσχονται και να καταστρέφονται επιτόπου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να διοχετετευθούν σε άλλες χώρες με ίσως όχι και τόσο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή