Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε εκτάκτως για απόψε ολομέλεια των συμμετεχόντων στην διάσκεψη, για να τους θέσει τα συμπεράσματα του από τις διμερείς επαφές που είχε καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το δράμα της άτυπης συνόδου, αναμένεται να κορυφωθεί στην διάρκεια δείπνου (22:00 ώρα Ελλάδας), στο οποίο θα παρακαθίσουν οι ηγέτες της Κύπρου και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Το δείπνο, αναφέρει η Deutche Welle,
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μετά την ολοκλήρωση του αναμένεται να γίνουν νέες διμερείς συναντήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ με τα μέρη, που ενδεχομένως να συνεχιστούν και μετά τα μεσάνυχτα. Πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ούτως ώστε η άτυπη πενταμερής να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο. Πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας παράτασης των εργασιών της Πενταμερούς έως την Μεγάλη Παρασκευή.
Όπως μεταδίδουν ,εξάλλου ,πηγές από την κυπριακή κυβέρνησηπρος την ΕΡΤ, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά τηρεί σθεναρή στάση με τον Νίκο Δένδια να ξεκαθαρίζει, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του πλαισίου λύσης πλήρως συμβατής με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης ο Νίκος Δένδιας στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.
Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.
Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια, είναι θετική, καθώς υποδηλώνει για μια ακόμα φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.
Τα υψωμένα δάκτυλα του Τατάρ
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, εάν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση πέραν αυτής των δυο κρατών, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ απάντησε με την χαρακτηριστική κίνηση με τα υψωμένα δυο δάχτυλα, με την οποία έδειξε ότι η πυξίδα Κατεχόμενων και Άγκυρας είναι προσανατολισμένη στο αδιέξοδο. Στην κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση ο πάγος που – σύμφωνα με τη Λευκωσία -έβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη λύση των δυο κρατών.
Τι λέει για τη συμμετοχή στην Πενταμερή ο Μ. Τσαβούσογλου
«Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Γενεύη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».
Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών τη Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της ολομέλειας (ενδεχομένως περί τις 8 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.