Το πιο κοινό είδος κούκου στον κόσμο, το Cuculus canorus, περνά τον χειμώνα στην Αφρική και την άνοιξη μεταναστεύει στην βόρειο Ευρώπη με προτίμηση την Βρετανία. Όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι πληθυσμοί αυτών των κούκων άρχισαν να μειώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 65% και να βρίσκονται στις λίστες των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Σε μια προσπάθεια να εντοπισθούν οι αιτίες της εξαφάνισης των κούκων και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος η περιβαλλοντική οργάνωση BTO (British Trust Ornithology) οργάνωσε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των κούκων. Από το 2011 τοποθετούνται σε κούκους συσκευές παρακολούθησης με στόχο της συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του τι συμβαίνει και πώς μπορούν να προστατευτούν αυτά τα πτηνά.
Το 2016 τοποθετήθηκε ένας πομπός σε έναν αρσενικό κούκο που εντοπίστηκε στη Βρετανία και ονομάστηκε PJ. Έκτοτε τα ταξίδια του PJ καταγράφονταν και διαπιστώθηκε ότι διέσχιζε την Σαχάρα και από την Ακτή Ελεφαντοστού περνούσε στην Ισπανία, την Γαλλία και κατέληγε στην Βρετανία.
Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση των ταξιδιών του PJ σε αυτή την εξαετία και τα μέλη του προγράμματος έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ο PJ είχε καλύψει 80 χιλιάδες χλμ. πετώντας πάνω από τα Πυρηναία Όρη, τα Όρη Atlas στην Αφρική και διασχίζοντας δέκα φορές την έρημο Σαχάρα.
«Πρόκειται για έναν εκπληκτικό αλλά και ασυνήθιστο κούκο. Οι κούκοι έχουν ένα συνηθισμένο δρομολόγιο φτάνοντας στην Αφρική από την Ευρώπη μέσω της Ισπανίας ή της Ιταλίας ακολουθώντας ο καθένας εξ αυτών την ίδια διαδρομή. Ο PJ ακολουθούσε εναλλάξ και τις δύο ενώ στο ενδιάμεσο ακολούθησε και μια διαφορετική. Μάλιστα σε μια περίπτωση πέρασε από την Ιταλία και την Ισπανία. Πιστεύουμε ότι ο PJ άλλαζε την διαδρομή που ακολουθούσε θέλοντας να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις που πίστευε ότι θα αντιμετωπίσει σε διάφορες περιοχές και έτσι να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του» αναφέρει ο Κρις Χιούσον, επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης κούκων.