Η «βιβλιοθήκη της καμήλας»

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 18:14
via REUTERS/FUZUL BASHIR
A- A A+

Προχωρώντας στην έρημο στο απομακρυσμένο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ο Ροζάν, η καμήλα μεταφέρει ένα πολύτιμο φορτίο: Βιβλία για παιδιά που δεν μπορούν πλέον να πάνε στο σχολείο εξαιτίας των lockdowns λόγω του κορωνοϊού.

Τα παιδιά του σχολείου, που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά όπου οι δρόμοι είναι πολύ στενοί για οχήματα, φόρεσαν τα καλά τους ρούχα και έσπευσαν να συναντήσουν τον Ροζάν. Συγκεντρώνονται γύρω από το ζώο φωνάζοντας «η καμήλα είναι εδώ!».

VIA REUTERS/FUZUL BASHIR

Τα σχολεία του Πακιστάν έκλεισαν για πρώτη φορά λόγω της πανδημία Covid-19 τον Μάρτιο του 2020 και έκτοτε άνοιξαν σποραδικά, με περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας και φοιτητές να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους από το σπίτι. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο σε μέρη όπως το Μπαχλάντ, όπου σε πολλά χωριά η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

VIA REUTERS/FUZUL BASHIR

Η Ραχίμα Τζαλάλ, διευθύντρια γυμνασίου που ίδρυσε το Camel Library (βιβλιοθήκη καμήλας) με την αδερφή της, που είναι υπουργός, λέει ότι άρχισε τη βιβλιοθήκη τον περασμένο Αύγουστο επειδή ήθελε τα παιδιά της απομακρυσμένης πατρίδα της να συνεχίσουν να μαθαίνουν παρά το ότι τα σχολεία έκλεισαν.

VIA REUTERS/FUZUL BASHIR

Το έργο είναι μια συνεργασία με το Women Education Trust και την Alif Laila Book Bus Society, δύο ΜΚΟ που υλοποιούν προγράμματα παιδικής βιβλιοθήκης στη χώρα εδώ και 36 χρόνια.

Ο Ροζάν μεταφέρει τα βιβλία σε τέσσερα διαφορετικά χωριά στην περιοχή Κεχ, επισκέπτεται κάθε χωριό τρεις φορές την εβδομάδα και κάθε φορά μένει περίπου δύο ώρες. Τα παιδιά δανείζονται βιβλία και τα επιστρέφουν την επόμενη φορά που έρχεται ο Ροζάν.

VIA REUTERS/FUZUL BASHIR

«Μου αρέσουν τα εικονογραφημένα βιβλία, γιατί όταν κοιτάζω τις φωτογραφίες και τις φωτογραφίες, μπορώ να καταλάβω την ιστορία καλύτερα», δήλωσε στο Reuters ο εννιάχρονος Αμπαρίν Ιμράν.

VIA REUTERS

Η Τζαλάλ ελπίζει να συνεχίσει και να επεκτείνει το έργο για να καλύψει περισσότερα χωριά, αλλά χρειάζεται χρηματοδότηση: Περίπου 118 δολάρια χρειάζονται τώρα κάθε μήνα για τον Ροζάν.

Ο Μουράντ Αλί, ιδιοκτήτης του Ροζάν, λέει ότι εξεπλάγη όταν τον πλησίασαν για το project, αλλά σκέφτηκε ότι οι καμήλες ήταν ο πιο λογικός τρόπος μεταφοράς. Απολαμβάνει τα ταξίδια και βλέπει τα χαρούμενα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει τόσα όσα όταν μετέφερε καυσόξυλα.

Το Μπαλουκιστάν αν και καλύπτει μεγάλο έδαφος του Πακιστάν είαν μία αραιοκατοικημένη επαρχία και ίσως η πιο φτωχή της χώρας.

naftemporikigr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή