Τουρκία - Ο Μπουγιούκανιτ απειλεί με επίθεση και τους Κούρδους του Ιράκ

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 14:46
UPD:16:44
A- A A+

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης των τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους του Βορείου Ιράκ σε περίπτωση διασυνοριακής επιχείρησης εναντίον των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας που έχουν καταφύγει στο Ιράκ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους μετά το τέλος συνεδρίασης με αντικείμενο την πιθανότητα μιας τέτοιας επιχείρησης για την εκδίωξη των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τα στρατόπεδά τους στο βόρειο Ιράκ, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ υπενθύμισε πως ο στρατός υποστηρίζει μια τέτοια επιδρομή, όμως έγκειται στην κυβέρνηση να λάβει την απόφαση.

«Οι πολιτικές αρχές θα καθορίσουν αν, αφού μπουμε (στο Ιράκ), η δράση θα έχει στόχο μόνο το PKK ή αν θα συμβεί κάτι και με τον Μπαρζανί», δήλωσε αναφερόμενος στον επικεφαλής της κυβέρνησης της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί.

Ο Μπαρζανί έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του σε μια ένοπλη τουρκική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, την ώρα που στην Τουρκία πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχείρησης μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στην Αγκυρα που αποδόθηκε στο PKK, με απολογισμό έξι νεκρούς και 121 τραυματίες.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ κατηγόρησε και συμμάχους της Τουρκίας -χωρίς να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί- για παροχή βοήθειας στους κουρδους αντάρτες. «Μερικοί από τους συμμάχους μας υποστηρίζουν την τρομοκρατία... Αυτοί που μας κάνουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων την υποστηρίζουν (την τρομοκρατία)», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή