Ψυχροπολεμικό κλίμα

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007 20:53
UPD:21:09

A- A A+

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και υπάρχουν προσπάθειες να καταστεί μονοπολικός. Ορισμένοι παίκτες των διεθνών υποθέσεων θέλησαν να υπαγορεύσουν τις επιθυμίες τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από υπαγόρευση, τίποτε άλλο από ιμπεριαλισμός», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.

«Οι Αμερικανοί εταίροι μας, εγκατέλειψαν τη συνθήκη ABM (περί αντιβαλλιστικών πυραύλων). Εμείς τους προειδοποιήσαμε τότε ότι θα δώσουμε μία απάντηση για να διατηρηθεί η στρατηγική ισορροπία στον κόσμο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η δοκιμή νέου ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου «αποτελεί απάντηση στις μονομερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες διατάραξαν τη στρατηγική ισορροπία... Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ξεκινήσαμε ένα νέο γύρο κούρσας εξοπλισμών».

Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνεργάζονται σε μία σειρά θεμάτων, από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως τις παγκόσμιες ενεργειακές λύσεις. Έχουμε βεβαίως διαφορές, αλλά αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από προβλήματα που μπορούν να ρυθμιστούν με το διαρκή διάλογο που έχουμε πρόσωπο με πρόσωπο».

Οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 8 Ιουνίου στο Χάιλιγκενταμ στη Γερμανία, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, τον πρόεδρο Πούτιν θα υποδεχθεί ο Τζορτζ Μπους στην οικία των γονέων του στο Μέιν την 1η Ιουλίου.

Εκτός από τα αμερικανικά σχέδια για εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαφωνούν επίσης στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/05/31/1340453.htm . Η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη στην υποστηριζόμενη από τη Δύση προσπάθεια για ανεξαρτησία του Κοσόβου και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη του βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διαφωνίας.

Αλλο ένα «αγκάθι» στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Μόσχα αντέδρασε προσφάτως με δριμύτητα στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι «περιορίζει τις ελευθερίες» στο εσωτερικό της χώρας και ότι κλείνει τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή