Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 08:36
A- A A+

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον των ΗΠΑ, και οι εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρά μέτρα κατά του καπνίσματος. Τα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και ακολουθεί και νομοσχέδιο.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναβιώνει το φάντασμα του ψυχρού πολέμου. Οξεία επίθεση Πούτιν κατά των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ομπρέλα στην Κ. Ευρώπη.

* Η ΑΥΓΗ: Η JP Morgan ζητάει και τα ρέστα. Αποθρασυμένη από την κυβερνητική στάση.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Δυναμική επίθεση σε όλα τα μέτωπα από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ο Καραμανλής δίνει το σύνθημα από την Θεσσαλονίκη.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σκάνδαλο των ομολόγων: Οι "σκιές" έφθασαν στη Βουλή.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκβιάζει τη Δικαιοσύνη το ΠΑΣΟΚ. Καταπέλτης ο αρμόδιος υπουργός για τις πρωτοφανείς "πράσινες" πρακτικές.

* ΕΘΝΟΣ: Κουμπαράς με μίζες στο Ταμιευτήριο. Αποκάλυψη: Συγκοινωνούντα δοχεία Τσουπίδης - Παπαμαρκάκης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΝΔ μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τα αριστερά την σφυροκοπάει το ΠΑΣΟΚ και από τα δεξιά την πλευροκοπάει ο Γ. Καρατζαφέρης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποδοκίμασαν τον Γιώργο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Για το σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ στη συζήτηση για τις προσλήψεις και την αξιοκρατία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έκρηξη Πούτιν κατά Μπους παρουσία Παπούλια. Τι κρύβει η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψεύδεται ο ένας, κρύβει ο άλλος. Βουλή: Ο πρόεδρος του Ταχ. Ταμιευτηρίου και ο διοικητής της ΑΤΕ.

* ΕΣΤΙΑ: Ο λαϊκισμός φρενάρει τα πάντα. Αντιδρά βάναυσα στις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δριμύτατη επίθεση Πούτιν εναντίον ΗΠΑ. Τους αποδίδει ευθύνη για το ξεκίνημα νέας κούρσας εξοπλισμών στην Ευρώπη. Συνομιλίες με Παπούλια.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Υπόθεση ομολόγων: Κλήσεις από σήμερα σε υπόπτους.

* ΤΑ ΝΕΑ: Νέα θύελλα για μίζες, ομόλογα. Ενώ προκηρύσσονται εκλογές μέσω Ρώυτερ.

* Η ΝΙΚΗ: Όμηρος ο Καραμανλής. Ολομέτωπη επίθεση Παπανδρέου για τα ομόλογα.

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Τηλεόραση-κανίβαλος. Αρχίζει σήμερα το ολλανδικό νεφρο-reality, ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου.

* ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Είναι έτοιμοι οι βαρόνοι στο ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία αν χάσει ο Παπανδρέου τις εκλογές.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στις εκλογές να ξηλώσει ο λαός τη δικομματική εναλλαγή. Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο νομό Κοζάνης.

* ΧΩΡΑ: Αυξημένες οι δαπάνες για μισθούς, ΛΑΦΚΑ, ταμεία. Ενώ μειώθηκε κατά 19% το έλλειμμα.

* City Press: Αγγλία: Καθηγητές σε ρόλο αστυνομικών.

* Metro: Απαγορεύεται κάτω των 18. Σχέδιο νόμου του Δημ. Αβραμόπουλου βάζει νέους αυστηρούς κανόνες στο κάπνισμα.

* Metropolis: Το παρασκήνιο της διαρροής. Στον εισαγγελέα ο πρόεδρος των Φροντιστών, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο υπολογιστής του.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πανελλήνιες εξετάσεις: Η Χημεία τους... έκαψε.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: "¶καρπες" οι... εξαγγελίες για εξωσωματική! Η κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει στα χαρτιά αφού ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε από τον Δ. Αβραμόπουλο.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εισαγγελέας στις πανελλήνιες. Η υπόθεση αποδίδεται στον πόλεμο των φροντιστηρίων.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υμνήθηκε χθες η Ελλάδα από Πρόεδρο και Πατριάρχη πασών των Ρωσιών. Μεγάλης σημασίας τελετές στη Μόσχα.

Πούτιν

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "δριμύτατη επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδίδοντάς τους την ευθύνη για το ξεκίνημα νέας κούρσας εξοπλισμών, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σε μια σαφή αιχμή για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, μέρη της οποίας ενδέχεται να εγκατασταθούν στην Τσεχία και την Πολωνία, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε σε προκλήσεις και μεθόδους που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες από τη Ρωσία, ενώ στηλίτευσε την προσπάθεια υποκατάστασης του διεθνούς δικαίου με "κανόνες πολιτικής σκοπιμότητας" και χαρακτήρισε τις κινήσεις της Ουάσιγκτον ιμπεριαλιστικές".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "τη συμβολή της Ελλάδας στην καλλιέργεια "ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης" Ρωσίας-Δύσης, με την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ζήτησε χθες στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τους Έλληνες υπουργούς στο Κρεμλίνο".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια. Με αφορμή ερώτηση για την αντιπυραυλική ασπίδα, ο κ. Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για "ιμπεριαλισμό" και "προσπάθεια επιβολής του δικαίου του ισχυροτέρου" και απείλησε με αντίποινα".

Ομόλογα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "στο κενό έπεσε, χθες, η προσπάθεια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραδοχή ευθυνών από τον πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρη Μηλιάκο και τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Παναγιώτη Τσουπίδη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, οι οποίοι είχαν κληθεί προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "νέα καταιγίδα αποκαλύψεων για τα ομόλογα, ενώ οι εισαγγελείς αποστέλλουν κλήσεις".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "σάλος προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τις καταθέσεις του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Π. Τσουπίδη και του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Δ. Μηλιάκου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο πρώτος αποδείχθηκε ότι είχε αγοράσει ως Ταχ. Ταμιευτήριο δομημένο ομόλογο από εταιρεία του Γ. Παπαμαρκάκη, γεγονός που αρνείτο, με το πρόσχημα ότι δεν ήταν η μητρική! Ο δεύτερος βεβαίωσε ότι η τράπεζα επένδυσε σε ομόλογα με την αμερικανική Carlyle, χρησιμοποιώντας παράκτια εταιρεία-φάντασμα όχι ως μεσάζοντα, αλλά ως προξενήτρα".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ναυαγεί η διαδικασία επαναγοράς του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από την JP Morgan, καθώς η αμερικανική τράπεζα, αποθρασυμένη από την κυβερνητική στάση, απαιτεί από τα ταμεία τους τόκους των χρημάτων τους".

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι 'θύελλα σήκωσε χθες στη Βουλή η αποκάλυψη ότι ο κ. Τσουπίδης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που είναι σύμβουλος του κ. Παπαμαρκάκη είχε αγοράσει ομόλογο από θυγατρική της North Asset, η οποία πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο του κρυφού ομολόγου".

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "στην τελική ευθεία εισέρχεται η έρευνα που διενεργούν οι εισαγγελείς εφετών κκ Λιόγας και Πεπόνης για την υπόθεση των ομολόγων. Από σήμερα η Εισαγγελία εφετών θα ξεκινήσει να αποστέλλει κλήσεις για κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιοποίνων πράξεων σε περίπου 20 πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο θέμα".

Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "αποκαλυπτήρια χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ και υπό το βάρος των εμφανισθέντων στοιχείων, οι επικεφαλής του ΤΤ και της ΑΤΕ, κκ Τσουπίδης και Μηλιάκος, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν όσα ως "σκιές" κυκλοφορούσαν. Ο πρώτος παραδέχθηκε πλήθος επενδύσεων σε δομημένα, ακόμη και από τον κ. Γ. Παπαμαρκάκη και ο δεύτερος απέδωσε την ευθύνη στον υποδιοικητή του, κ. Π. Βαράγκη, για την έγκριση των προμηθειών προς την "άγνωστη" Ealy".

Φροντιστές

Η METROPOLIS σημειώνει ότι «στον εισαγγελέα ο πρόεδρος των Φροντιστών, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο υπολογιστής του. Πολλά τα ερωτήματα που γεννώνται από την υπόθεση».

Αγγλία

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «ακραία μέτρα της κυβέρνησης Μπλερ για την αντιμετώπιση της μαθητικής παραβατικότητας. Οι καθηγητές μπορούν να κάνουν μέχρι και σωματικό έλεγχο στους μαθητές. Ενδεχόμενη άρνηση των μαθητών οδηγεί αυτόματα στην αποβολή τους. Οι εργατικοί δεν αναζητούν λύση στα κοινωνικά αίτια της νεανικής βίας αλλά στην καταστολή».

Τηλεόραση

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13 γράφει ότι «εξουσία-τέρας δίνει βήμα σε κάθε φαιά σκέψη και προσωπικότητα. ¶λμα στο μαύρο κενό της ανθρώπινης ευαισθησίας. Ο Homo telestupidus δεν κατοικεί μόνο στην Ολλανδία».

Βαρόνοι-ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ «Ευάγγελο Βενιζέλο "δείχνει" ο Κώστας Σημίτης. Αποφασισμένος εμφανίζεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Στάση αναμονής από ¶ννα Διαμαντοπούλου - Ανδρέα Λοβέρδο».

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι «το δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποιος από τους δύο θα είναι πρωθυπουργός, αλλά πώς θα ανακοπεί η φόρα και του ενός και του άλλου να ολοκληρώσουν τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που όλες τους, χωρίς καμιά εξαίρεση, οδηγούν σε νέα βάσανα το λαό, ενώ μεταρρυθμίζουν σε ανώτερο επίπεδο τα κέρδη, τα δικαιώματα και τον αυταρχισμό της πλουτοκρατίας».

Δαπάνες

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «δραστική ήταν η μείωση του ελλείμματος του κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους,παρά τις αυξημένες δαπάνες για την πληρωμή της β΄δόσης των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων και των μισθών, των επιχορηγήσεων και των επιδοτήσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Γ. Παπανδρέου

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι «τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή για το σκάνδαλο των ομολόγων, ανέδειξε ο πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επιδίδεται σε προσπάθεια συγκάλυψης, που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, εμπλεκόμενα στην υπόθεση».

Κάπνισμα

Η METRO εκτιμά ότι «με πολύ αυστηρές συνέπειες θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των ατόμων που δεν καπνίζουν, μην εφαρμόζοντας τα μέτρα του νομοσχεδίου κατά του καπνίσματος που θα καταθέσει σε λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου παρουσίασε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «ειδική "ράμπο" θα παρακολουθούν τους ανηλίκους στα μπαρ αν πίνουν ή καπνίζουν. Απαγόρευση στη διαφήμιση των επιβλαβών προϊόντων. Απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε νέους κάτω των 18».

Κυβέρνηση

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι «ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση και περνάει στην αντεπίθεση λίγα 24ωρα πριν από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη, από όπου θα ξεκινήσει την προεκλογική καμπάνια εν όψει των εκλογών του Φθινοπώρου. Κορυφαίοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου».

Βουλή-ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι «τα "χαστούκια" ήρθαν απανωτά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, από δύο στελέχη του κόμματός του. Το πρώτο άδειασμα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που είχε ότι "η κοινή γνώμη δεν θέλει ξύλινο κομματικό λόγο..."! Μάλιστα, η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε πως ήθελε άλλο κλίμα συζήτησης, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Γιώργου Παπανδρέου και συζητήσεις στα πηγαδάκια της Βουλής! Έξω από τα δόντια, τα είπε από το βήμα της Βουλής προς τον Γιώργο Παπανδρέου και ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος άφησε τους πάντες άναυδους, λέγοντας "είναι γκρίζα αναμέτρηση, μαύρη ημέρα για το Κοινοβούλιο, δείχνει τις χειρότερες πλευρές των δύο μεγάλων κομμάτων, αν μας έβλεπαν οι νέοι θα μας... μούντζωναν"!».

Κ. Καραμανλής

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «βαρέως φέρει την υπόθεση των ομολόγων ο κ. Κ. Καραμανλής. Έρχεται σκεπτικός κάθε πρωί από το εξοχικό σπίτι της Ραφήνας ως το Μέγαρο Μαξίμου. Ακούει εισηγήσεις και γκρίνιες και δεν μιλάει, προς το παρόν... Στο μεταξύ, απόλυτα "εγκλωβισμένη" στις εξελίξεις των εσωτερικών θεμάτων με πρώτο τα ομόλογα, που επισκιάζει την καθημερινότητα στις λύσεις των προβλημάτων, στην οποία στηρίζει την πολιτική της, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να απαντήσει, ούτε στο σφυροκόπημα του ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως και στο πλευροκόπημα του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Λαϊκισμός

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «προκειμένου να φανούν αρεστοί στην κοινή γνώμη οι αμετανόητοι λαϊκιστές, έρριξαν τον κ. Γκούρια στην πυρά. Όπως είχαν πράξει προ διετίας και με τον προκάτοχό του κ. Τζόνστον, τον οποίο επίσης είχαν περιποιηθή κατ΄ανάλογο τρόπο επειδή είχε τολμήσει να αναφέρει τα ίδια. Ο λαϊκισμός αφορίζει τους πάντες. Και επειδή παρασύρει τους πολιτικούς -δυστυχώς και τους κυβερνώντες- τελικώς φρενάρει τα πάντα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή