Νεπάλ: 16 χωρικοί νεκροί σε χιονοθύελλα

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 11:24
A- A A+

Τουλάχιστον 16 χωρικοί που έψαχναν για σπάνιας αξίας αφροδισιακό φυτό, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας σε απομακρυσμένη περιοχή των Ιαμαλαΐων στο Νεπάλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Οι χωρικοί έψαχναν για το φυτό «yarsagumba», ένα φαρμακευτικό φυτό, όταν καταιγίδα έπληξε την περιοχή Καϊγκαόν, στην απομακρυσμένη περιοχή Ντόλπα, βορειοδυτικά του Κατμαντού, το Σαββατοκύριακο.

Τα πτώματα των 16 χωρικών βρέθηκαν θαμμένα στο χιόνι, και οι στρατιώτες άρχισαν να τα ανασύρουν, μετά από έρευνες τριών ημερών.

Στρατιωτικό ελικόπτερο και δεκάδες άνδρες διάσωσης έψαχναν την περιοχή περίπου 350 χλμ. από το Καταμαντού.

Εκατοντάδες είναι οι χωρικοί που πηγαίνουν στην περιοχή για να συλλέξουν το φυτό, γνωστό και ως «βιάγκρα των Ιμαλαΐων», τα καλοκαίρια. Το φυτό αναπτύσσεται στα λιβάδια των βουνών.

Το «yarsagumba» χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων στην Κίνα και ένα κιλό, κοστίζει περισσότερο από 2.500 δολάρια.

Αξιωματούχοι λένε ότι ακόμη και τα σχολεία κλείνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής του, επιτρέποντας στα παιδιά να συνοδεύσουν τους γονείς τους για μερικές εβδομάδες, κάνοντας μια περιουσία από την πώλησή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή