Αρμενία: Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 21:16
UPD:22:37
via REUTERS/PHOTOLURE
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε σήμερα την ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Πασινιάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook για αυτό το "πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια", και το οποίο προσφέρει "ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων".

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί "ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

Επιστολή στον Μπάιντεν

Σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Νικόλ Πασινιάν αναφέρει: "Ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας ... Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας".

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα αυτή τη γενοκτονία.

Παρά τις πιέσεις ετών της αρμενικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ρισκάρει μέχρι τώρα να εξοργίσει την Άγκυρα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων τον Δεκέμβριο του 2019 σε μια συμβολική ψηφοφορία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αρκετά καλές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη, και έκανε λόγο μόνο για "μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα".

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν σε ενάμιση εκατομμύριο τους προγόνους τους που σφαγιάστηκαν συστηματικά κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε συμμάχου της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας, Τιμούν τη γενοκτονία κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου.

Η ιστορία

Η Τουρκία, μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας το 1920, αναγνωρίζει τις σφαγές, αλλά απορρίπτει τον όρο "γενοκτονία" και κάνει λόγο για έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία ο οποίος μαζί με έναν λιμό ήταν αιτία να χάσουν τη ζωή τους 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

"Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη γενοκτονία. Δεν θα συμβεί ποτέ", δήλωσε ο 33χρονος Αράμ Μπόουεν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία μετείχαν εκατοντάδες μέλη της αρμενικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν "μοιάζει πολύ με μια παγκόσμια αναγνώριση", συνέχισε.

Επίσης, παρών στη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, ο 32χρονος Σάμουελ Αρμέν, γεννημένος στην Αρμενία, που θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι ένα "θετικό βήμα" που όμως "δεν αρκεί".

"Το περιμέναμε χρόνια αυτό, το θέλαμε πριν από τον Μπάιντεν. Είχαμε πολλές υποσχέσεις με τον Τραμπ και πριν, περιμέναμε", δήλωσε η Ταλίν Νουριάν από το Γερεβάν. "Νομίζω ότι η Τουρκία θα φοβάται τώρα, επειδή όλες οι χώρες θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν (τη γενοκτονία) φέτος ή του χρόνου, όλοι θα μιλούν γι 'αυτό", δήλωσε η 41 ετών Αρμένισσα.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν δεν θα έχει νομικό πεδίο εφαρμογής, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τις εντάσεις με μια Τουρκία που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε "λεγόμενο στρατηγικό εταίρο", ο οποίος "από πολλές απόψεις δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος".

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος δηλώνει ότι θέλει να θέσει την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής. Η κυβέρνησή του επιβεβαίωσε την κατηγορία της "γενοκτονίας" που διατυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας για την καταστολή των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή