Ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 19:36
UPD:20:11
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Ήρθε η επίσημη αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σφαγές του 1915 των Αρμενίων από το οθωμανικό καθεστώς συνιστούν Γενοκτονία. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ενημερώσει από χθες τον Τούρκο προέδρο Ταγίπ Ερντογάν για την επικείμενη αναγνώριση η επίσημη σημερινή δήλωση είναι ένα ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία, που ακολουθεί την απόφαση για τα F-35. 

Η σε μεγάλο βαθμό συμβολική κίνηση, η οποία ξεφεύγει από την εδώ και δεκαετίες προσεκτική γλώσσα του Λευκού Οίκου για το θέμα, έρχεται σε μια εποχή που η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν βαθιά πολιτικές διαφωνίες για πολλά ζητήματα.

Η δήλωση Μπάιντεν

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε 106 χρόνια πριν σήμερα» είπε ο Μπάιντεν σε μία ιστορική δήλωση. «Αυτές τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία ... Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο.
Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά βεβαιωθείτε ότι αυτό που συνέβη δεν επαναλαμβάνεται ποτέ», είπε.

Η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σφαγές Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνιστούν γενοκτονία γίνεται προς τιμήν των θυμάτων κι όχι για να κατηγορηθεί η Άγκυρα, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να βλέπει την Άγκυρα ως ένα σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Τουρκική αντίδραση

Στον απόηχο της δήλωσης Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αντιγύρισε τις βολές λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κοιτάζουν το δικό τους παρελθόν.

Η Άκγυρα αναφερόμενη στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι δεν έχει νομική βάση και θα "ανοίξει μια βαθιά" πληγή στους διμερείς δεσμούς.

«Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, η οποία διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση των Τούρκων, και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία μας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντάς ότι απορρίπτει και κααταδικάζει έντονα τη δήλωση.

«Επιβεβαιώνουμε την ιστορία»

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζοντας σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων, έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η παραδοσιακή δήλωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη "γενοκτονία". "Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια", έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

"Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Δεν το κάνουμε αυτό για να κατηγορήσουμε οιονδήποτε, αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ", πρόσθεσε.

Αντίδραση Ερντογάν

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε "την πολιτικοποίηση από τρίτους" της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, ενημέρωσε χθες, Παρασκευή, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

"Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας", είπε Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια, "ο πρόεδρος θέλει πραγματικά να προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να εργαστεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν".

"Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα", υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Στην ανακοίνωσή του, ο Τζο Μπάιντεν επιμένει στην ανάγκη να αντικρίσουμε το μέλλον, "τον κόσμο που θέλουμε να οικοδομήσουμε για τα παιδιά μας". "Ας επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση για την αποφυγή μελλοντικών ωμοτήτων οπουδήποτε στον κόσμο", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

naftemporikigr με πληροφορίες ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή