Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας στην οποία συμπεριελήφθη η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και η οποία ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.
Και ο λόγος είναι, ότι σχεδόν το σύνολο του ιατρικού κόσμου ζητά τώρα να περιληφθεί στην ίδια τροπολογία γεγονός που ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία καθώς και για την απεμπλοκή των υγειονομικών από πιθανά ιατρικά λάθη.
Επιπλέον, η τροπολογία αυτή θα καλύπτει κάποιους εκ των επιστημόνων των επιτροπών και από πιθανά λάθη τους κατά την εργασία τους στα νοσοκομεία;
Με αφορμή την τροπολογία ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζητά να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία αλλιώς ο ίδιος αποποιείται των προνομίων που του παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.
Όπως λέει ο ΠΙΣ είχε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορωνοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Το αίτημα αυτό το είχε δει με κατανόηση όπως λέει, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η ρύθμιση είναι απολύτως λογική και αναγκαία, γι’ αυτό εξάλλου ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α. Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη.
Ο ΙΣΑ ζητά να επεκταθεί το ακαταδίωκτο για όλους τους υγειονομικούς
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να επεκταθεί η ασυλία για όλους τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην πανδημία τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Πρόκειται, όπως λέει, για ένα δίκαιο αίτημα του υγειονομικού κόσμου που έχει ικανοποιηθεί σε άλλες χώρες.
Επέκταση ζητά και η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ
Σχετικά με την τροπολογία θέση πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.) λέγοντας ότι για λόγους ισότητας και ισονομίας πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με τον covid19 και τους εμβολιασμούς. Σε αντίθετη περίπτωση οι παρενέργειες της απόφασης θα επηρεάσουν αρνητικά και τις σχέσεις των γιατρών δημιουργώντας γιατρούς δυο ταχυτήτων (επιστημονική ανισότητα) και δίδοντας αφορμή για σωρεία αγωγών κατά των λειτουργών υγείας, αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει.
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ
Την αντίθεσή της με την τροπολογία δηλώνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαράδεκτη τη ρύθμιση που νομοθετήθηκε μέσω αιφνιδιαστικής τροπολογίας «περί του ακαταδίωκτου των μελών τριών επιτροπών» (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών).
Σημειώνει μάλιστα ότι η επιτροπή που αναφέρεται πρώτη στην τροπολογία (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό covid 19) δεν είναι συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων αλλά κυβερνητικό όργανο. Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω απαγορεύεται να εξετάζονται ακόμα και ως μάρτυρες. Δε μπορεί να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση «επιστημονικής γνώμης» όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».
Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. «Για εμάς όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως ακαταδίωκτο αλλά ήδη εκπρόσωποί μας διώκονται για διεκδικήσεις μας υπέρ των ασθενών. Επίσης κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει καταργήσει παρά τη σχετική της δέσμευση εδώ και 15 ολόκληρους μήνες» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, η ρύθμιση αυτή δεν αρμόζει σε επιστημονικό ιατρικό όργανο, το οποίο θα πρέπει να εισηγείται τις επιστημονικές του απόψεις χωρίς κανένα φόβο και απαιτεί την άμεση κατάργησή της.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Η διάταξη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Πρώτος αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε χαρακτηριστικά «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας» και επισήμανε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.
«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους και είναι κακόπιστος, είναι ανορθολογικός βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά να τους προστατεύσουμε σε αυτή την περίπτωση. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μια γενική διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.
«Και εμείς δεν ψηφίζουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία που αφορά τα μέλη των διοικήσεων και την απαλλαγή τους», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος έριξε τα βέλη του και στο κ. Ραγκούση λέγοντας ότι παρόμοια λάθη είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης θέλοντας να δικαιολογήσει την τροπολογία είπε ότι «Η διάταξη τους προστατεύει από τον κανιβαλισμό που ζούμε - να το πω ευθέως - από 'ψεκασμένους' και από fake news» και πρόσθεσε ότι τα μέλη των επιτροπών κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις που θα γίνουν από όσους είναι εναντίον των εμβολιασμών.
Διχάζετε την κοινωνία χαρακτηρίζοντας ένα κομμάτι του κόσμου που ανησυχεί 'ψεκασμένους'», απευθύνθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και πρόσθεσε «Θα έπρεπε να ντρέπεστε για την τροπολογία που φέρατε, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτοί εδώ οι άνθρωποι δεν μιλάνε για το ΤΧΣ. Μιλάνε για ανθρώπινες ζωές και κάποιοι άνθρωποι έχουν πεθάνει. Αν σας ενδιαφέρει αυτό, αν δεν σας ενδιαφέρει συνεχίστε αυτό που κάνετε», είπε ο κ. Χήτας και επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Το «τσουνάμι τροπολογιών» κατήγγειλε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία επανέλαβε ότι το κόμμα της έχει καταθέσει δέσμη μέτρων για την πανδημία, αλλά τελικά η κυβέρνηση επιλέγει να μεταθέτει την ευθύνη στην πλάτη των πολιτών και τους κουνάει και το δάχτυλο τους ατελείωτους μήνες του εγκλεισμού τους.
Ανθή Αγγελοπούλου