Ολλανδία: Παραγωγή χοιρινού κρέατος σε εργαστήριο

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2007 14:05
UPD:14:08
A- A A+

Ολλανδοί επιστήμονες προσπαθούν να φτιάξουν χοιρινό κρέας στο εργαστήριο με στόχο την διατροφή εκατομμυρίων χωρίς την ανάγκη του εκτροφής και σφαγής των ζώων.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε χοιρινό κρέας χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσουμε ζώα», ανέφερε ο Bernard Roelen, καθηγητής της κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, σε συνέντευξή του.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια, η ιδέα είναι να αντικαταστήσουμε το κρέας από τα ζώντα ζώα με μία διαδικασία που καταργεί την ανάγκη σίτισης, μεταφοράς, χρήσης γης, αλλά και του μεθανίου που αποβάλλουν τα ζώα, βλάπτοντας το περιβάλλον, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το να έχουμε ζώα μόνο για να τα φάμε στην πραγματικότητα δεν ευνοούμε το περιβάλλον», είπε ο Roelen. «Τα ζώα πρέπει να μεγαλώσουν, ενώ παράγουν πολλά που δεν μπορούμε να φάμε».

Κατά μέσον όρο τα ανεπτυγμένα κράτη αναμένεται να καταναλώσουν κατά μέσον όρο 43 κιλά κατά κεφαλήν πουλερικών, βοδινού και χοιρινού κρέατος φέτος, ποσότητα που αυξάνεται περίπου 2% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του United Nations' Food and Agriculture Organisation.

Παρόμοια έρευνα γίνεται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και ενός πειράματος που χρηματοδοτείται από τη NASA για βρεθεί εάν μπορεί να παραχθεί κρέας για τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών τους στο διάστημα.

Για την παραγωγή κρέατος σε εργαστήριο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή