Συζήτηση αναφορικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Στη συνεδρίαση παρευρέθη ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γιώργος Μοσχόβης.
Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, στα εισαγωγικά του σχόλια επεσήμανε ότι στόχος της Διάσκεψης είναι να δοθεί ο λόγος στους πολίτες κάθε γωνιάς της Ε.Ε., ώστε ο διάλογος να αντικατοπτρίσει την πολυμορφία της και η απήχηση της Ευρώπης να υπερβεί τις πρωτεύουσες, ενισχύοντας τους δεσμούς των ευρωπαίων πολιτών με τα θεσμικά όργανα που τους υπηρετούν.
Τόνισε ότι φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η οργάνωση, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, εκδηλώσεων και συζητήσεων σε όλη την Ε.Ε., δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των νέων, καθώς -όπως υπογράμμισε- «το μέλλον της Ευρώπης τους ανήκει». Καταλήγοντας, τόνισε ότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν μπορεί να απουσιάζουν από μία τέτοια «άσκηση δημοκρατίας» και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν τα μέσα κινητοποίησης των πολιτών, την επιλογή θεματολογίας για ενδεχόμενες δράσεις της Βουλής, τη μορφή των δράσεων αυτών, αλλά και την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που θα προκύψουν, ώστε να διαμορφωθεί αναλόγως ένας οδικός χάρτης για τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο δημόσιο αυτό φόρουμ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του σημείωσε ότι η χώρα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς η 23η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του, ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές, στη μεγαλύτερη συμμετοχή που είχαν ποτέ, διακόσια εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν κόμματα που είναι υπέρ της εμβάθυνσης της Ευρώπης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης του ευρωπαϊκού οράματος, παρά τις θεσμικές αδυναμίες. Η πανδημική κρίση, συνέχισε, επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες όλων για το πού θέλουμε να πάει η Ευρώπη, τι είναι η Ευρώπη στον κόσμο, πώς στέκεται η Ευρώπη απέναντι στους πολίτες της και στο κοινωνικό κράτος, αλλά και απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της ασφάλειας και της μετανάστευσης.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζει το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της Διάσκεψης, με εκκίνηση την εκδήλωση της 27ης Μαρτίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε όλη την περιφέρεια και διάλογος με όλα τα μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και τους θεσμικούς και μη θεσμικούς φορείς της κοινωνίας.