Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια αποτελούν ένα ξεχωριστό γεωλογικό κεφάλαιο. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η παρουσία τους παίζει σημαντικό ρόλο στην θαλάσσια ζωή αφού στις περιοχές που βρίσκονται αναπτύσσονται οικοσυστήματα κυρίως γύρω από τις αποκαλούμενες «καμινάδες» τους, τις υδροθερμικές πηγές που παράγουν συνθήκες φιλικές στην ζωή. Μάλιστα μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στην Γη υποδεικνύει τα σημεία γύρω από τις καμινάδες ως εκείνα που έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες μορφές ζωής.
Ερευνητική ομάδα στην Βρετανία με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» αναφέρουν πώς η ενέργεια που απελευθερώνουν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια όταν εκρήγνυνται είναι τόσο μεγάλη ώστε αν βρίσκαμε τρόπο να την αξιοποιήσουμε θα μπορούσαμε με αυτή να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες μιας ολόκληρης πόλης.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας τους μηχανισμούς των υποθαλάσσιων ηφαιστείων, την δυναμική που αναπτύσσεται σε αυτά και γενικότερα τις διεργασίες που οδηγούν στην πρόκληση των εκρήξεων. Με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδίασαν προσομοιώσεις τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι οι εκρήξεις των υποθαλάσσιων ηφαιστείων παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
«Η πλειοψηφία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Γη συμβαίνει κάτω από το νερό κυρίως σε βάθη πολλών χλμ. των ωκεανών όμως σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα επίγεια ηφαίστεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε ότι συνέβη μια έκρηξη σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και την επίδραση που έχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον» αναφέρει ο Ντέιβιντ Φέργκιουσον, καθηγητής της Σχολής Γης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου του Λιντς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.