Ιράν: «Αστείo» τo σχέδιo των ΗΠΑ για αντιπυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 10:07
A- A A+

«Αστείο» χαρακτήρισε η Τεχεράνη το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν αντι-πυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των απειλών από το Ιράν.

Το βεληνεκές των ιρανικών πυραύλων δεν μπορεί να φτάσει την Ευρώπη και αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν το γνωρίζουν», τόνισε ο Αλί Λαριτζανί, γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν μιλώντας στο πρακτορείο IRNA .

«Επιπρόσθετα, η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος και βασικά ποια θα ήταν η λογική για εμάς να κάνουμε κάτι τέτοιο;», αναρωτήθηκε ο Λαριτζανί.

Η αμερικανική πρωτοβουλία είναι «το αστείο της χρονιάς» τόνισε ο ιρανός αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτές τις ημέρες οι Αμερικανοί κάνουν πολλά τέτοια αστεία».

Ο πύραυλος με το μεγαλύτερο βεληνεκές που διαθέτει το Ιράν είναι ο Shahab-3,με ακτίνα δράσης 2.000 χιλιομέετρων.

Η Ουάσινγκτον θέλει να αναπτύξει σύστημα ραντάρ στην Τσεχία και 10 εγκαταστάσεις αναχαίτισης πυραύλων στην Πολωνία ως το 2011-12 για την αντιμετώπιση πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από την Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Το αμερικανικό σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα που υποστηρίζει ότι συνιστά απειλή για την ρωσική εθνική ασφάλεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή