Το προηγμένο ρομπότ της NASA στον Άρη μετέτρεψε το διοξείδιο του άνθρακα του πλανήτη σε οξυγόνο. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες και όχι άδικα πάνω στο drone που έστειλε η NASA στον Άρη το οποίο πραγματοποίησε πριν από λίγα 24ωρα την πρώτη του πτήση.
Όμως ο ρομποτικός εξερευνητής που το μετέφερε συνεχίζει τις έρευνες και τα πειράματα του και όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ένα από τα όργανα του, το MOXIE, κατάφερε να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη σε οξυγόνο. Το MOXIE, που έχει μέγεθος φρυγανιέρας, απορροφά τον αρειανό τοξικό αέρα και διαχωρίζει -με μία διαδικασία ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου- τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου. Στη συνέχεια αποβάλλει τον άχρηστο άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όπως είναι ευνόητο πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα αφού ένα από τα βασικά προβλήματα της παρουσίας του ανθρώπου στον Άρη είναι η έλλειψη οξυγόνου.
Η λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται σε ποσοστό 95% από διοξείδιο του άνθρακα και το υπόλοιπο ποσοστό από μοριακό άζωτο και αργό. Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια τρόπους παραγωγής οξυγόνου ώστε να μπορεί να ζήσει στον πλανήτη ο άνθρωπος. Αν βρεθεί τρόπος μετατροπής του άφθονου στον Άρη διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο σε επίπεδα που να κάνουν βιώσιμη την διαμονή των ανθρώπων εκεί θα είναι φυσικά μια ιδανική εξέλιξη. Εκτός από χρήση του για να αναπνέουμε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το οξυγόνο και ως καύσιμο για τους πυραύλους και τα διαστημικά σκάφη κάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό για την παραμονή μας στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ταυτόχρονα η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο βίντεο από την πρώτη πτήση του drone. Το βίντεο κατέγραψε το ρόβερ και σε αυτό διακρίνεται η σκόνη που σήκωσε από την επιφάνεια του Άρη το ελικοπτεράκι κατά την στιγμή της απομάκρυνσης της από αυτή και όσο βρισκόταν στον αέρα.