Οι αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 12:43
UPD:12:49
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

«Απόφαση μνημείο» χαρακτήρισε ο Λιούις Χάμιλτον την ετυμηγορία του δικαστηρίου να καταδικάσει ομόφωνα τον Ντέρεκ Σόβιν για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, προσθέτοντας πως πρόκειται για «μια νέα αυγή στον αγώνα για τη φυλετική δικαιοσύνη».

Η αντίδραση του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή της F1 στο Instagram ήρθε αμέσως μετά την απόφαση των δικαστών να καταδικάσουν τον Σόβιν για όλα όσα κατηγορείτο. Έγραψε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πιλότος της Mercedes:

«ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον Τζορτζ! Τα συναισθήματα που νιώθω τώρα είναι δύσκολο να περιγραφούν. Ο Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος. Είναι η πρώτη φορά που ένας λευκός αστυνομικός καταδικάζεται για τη δολοφονία ενός μαύρου στη Μινεσότα. Αυτό είναι απόφαση μνημείο, ο θάνατος του Τζορτζ δεν είναι μάταιος.

Το αποτέλεσμα της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν ήταν το σωστό. Η καταδίκη του και για τις τρεις κατηγορίες σηματοδοτεί μια νέα αυγή στον αγώνα για τη φυλετική δικαιοσύνη.»

Συνέχισε ο Χάμιλτον: «Αυτή η δίκη ήταν μια ευκαιρία για το δικαστικό σύστημα να καταδικάσει τον Ντέρεκ Σόβιν για τις πράξεις του όταν αφαίρεσε τη ζωή του Τζορτζ Φλόιντ. Μπορούμε τώρα να αναπνέουμε πιο ελεύθερα, με ανακούφιση μετά από την εκπλήρωση της σωστής απόφασης και ότι η δικαιοσύνη έχει αποδοθεί.

Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί μία θλιβερή νίκη για τον Τζορτζ και την οικογένειά του, αλλά δείχνει ότι οι προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης δεν είναι μάταιες. Έχουν ακουστεί μαύρες φωνές και συμβαίνει και στην πράξη. Όταν είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα βήμα στην πορεία προς μια πιο ισότιμη κοινωνία. Μετά τον θάνατο του Τζορτζ, τόσοι πολλοί μαύροι άνθρωποι έχουν πεθάνει από τα χέρια της αστυνομίας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δυναμική του σήμερα συνεχίζεται. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, και πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή μέρα είναι μία λάμψη ελπίδας.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένεια του Τζορτζ. Ελπίζω ότι θα αισθανθούν μια αίσθηση γαλήνης από αυτό το αποτέλεσμα.»

Από την υπερυψωμένη γροθιά του Λιούις Χάμιλτον στο βάθρο, μέχρι τις ομάδες της Premier League να γονατίζουν, ο κόσμος του αθλητισμού ήταν από την αρχή στην «πρώτη γραμμή» του κινήματος Black Lives Matter ...

Ήταν λογικό με την έκδοση της απόφασης για την καταδίκη του Σόβιν να ακολουθήσουν οι αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου απ΄ όλο τον πλανήτη και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το διαδίκτυο «πήρε φωτιά» από τα μηνύματα συμπαράστασης ομάδων, αθλητών από όλα τα σπορ, όλοι ένιωθαν κατά κάποιο τρόπο δικαιωμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα περισσότερα πρωταθλήματα της Βόρειας Αμερικής ανταποκρίθηκαν άμεσα στο άκουσμα της είδησης. Το NFL, το NBA, το NHL, το MLS και το WNBA επαίνεσαν την ετυμηγορία των δικαστών και υποσχέθηκαν να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Η αντίδραση του NFL: «Το σημερινό αποτέλεσμα στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη δεν αναιρεί την απώλεια ζωής. Ο Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να ήταν εδώ μαζί μας σήμερα. Οι καρδιές μας παραμένουν με την οικογένειά του και καταλαβαίνουμε ότι ο πόνος, ο θυμός και η απογοήτευση δεν εξαφανίζονται ακόμη και όταν αποδίδεται δικαιοσύνη.

Είναι σημαντικό, ακόμη και όταν εντοπίζουμε λόγους ελπίδας, πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την κοινωνία μας για να γίνει πιο ισότιμη και για ένα καλύτερο αύριο.

Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με παίκτες και κλαμπ του NFL και παραμένουμε δεσμευμένοι να κάνουμε το σημαντικό έργο που απαιτείται για να επέλθουν θετικές αλλαγές στην κοινωνία μας.»

Το σχόλιο του MLS: «Το Major League Soccer είναι ενωμένο καταδικάζοντας κατηγορηματικά τη βία, τις διακρίσεις και το μίσος σε όλες τις καταστροφικές του μορφές και βρίσκεται σε αλληλεγγύη με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ τους φίλους, την κοινότητα των μαύρων και τους συμμάχους της.

Ενώ η σημερινή ετυμηγορία δεν μπορεί να θεραπεύσει τον απερίγραπτο πόνο μιας ανθρώπινης ζωής που έχει αφαιρεθεί βίαια, τιμά την ιερότητα της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ και επιβεβαιώνει ότι μια μαύρη ζωή έχει σημασία.

Το MLS, οι σύλλογοι του, το MLSPA και οι παίκτες του θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για την προώθηση της ισότητας και της ειρήνης. Η δικαιοσύνη για κάποιον δεν πρέπει να επισκιάζει την κραυγή για ίση δικαιοσύνη για όλους.»

Το NBA, οι ομάδες και οι παίκτες του ήταν από τους πρωτοπόρους στο κίνημα του Black Lives Matter, αναβάλλοντας τρεις αγώνες των  play off τον περασμένο Αύγουστο μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε από αστυνομικούς ένας ακόμη μαύρος, ο Τζέικομπ Μπέικ, στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν.

Η κίνηση προκάλεσε παρόμοιες αναβολής και σε άλλα αθλήματα, με τα MLB, MLS και WNBA να αναβάλουν επίσης παιχνίδια, ενώ η πρωταθλήτρια του τένις, Ναόμι Οσάκα, συμμετείχε στις διαμαρτυρίες αποχωρώντας από ένα τουρνουά αφού έφτασε στους ημιτελικούς.

Οι Μιλγουόκι Μπακς, αφού μποϊκόταρε ένα ματς του ΝΒΑ τον περασμένο Αύγουστο, καλωσόρισε την είδηση, πιστεύοντας ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

«Ο οργανισμός των Μιλγουόκι Μπακς θεωρεί ότι αποδόθηκε η δικαιοσύνη μετά την καταδίκη του Ντέρεκ Σόβιν για την τρομερή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ» αναφέρει η ανακοίνωση των «Ελαφιών».

Ο «Βασιλιάς» του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, μία από τις πιο δυνατές φωνές του αθλητικού κόσμου στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας, είχε μόνο μια λέξη για να περιγράψει την ετυμηγορία: «ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ».

Ο Μοράντ των Μέμφις Γκρίζλις έγραψε τη λέξη «δικαιοσύνη» στο λογαριασμό του στο Twitter, όπως και ο σταρ του ΝΒΑ, Κέβιν Λοβ, ενώ ο άσος της Ατλάντα, Τρε Γιανγκ, πόσταρε «Μακρύς δρόμος, περισσότερη δουλειά να γίνει.»

Ο σταρ της Μινεσότα, Καρλ-Άντονι Τάουνς δημοσίευσε: «Δικαιοσύνη και λογοδοσία! Πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα. Υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, αλλά αυτό είναι ένα εκπληκτικό ξεκίνημα για τη μεταρρύθμιση που χρειάζεται αυτή η χώρα!»

Η εκτελεστική διευθύντρια της NBPA, Μισέλ Ρόμπερτς, και ο «ισχυρός άνδρας» του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση: 

«Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σημείο ανάφλεξης για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις φυλετικές διακρίσεις και τη δικαιοσύνη στη χώρα μας και είμαστε ικανοποιημένοι που φαίνεται να αποδόθηκε η δικαιοσύνη.

«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλά και ότι η Εθνική Ένωση Μπάσκετ και η Εθνική Ένωση Παικτών Μπάσκετ, μαζί με τον πρόσφατα σχηματισμένο Συνασπισμό Κοινωνικής Δικαιοσύνης, θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε την ουσιαστική αλλαγή στους τομείς της ποινικής δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης.»"

Η επίτροπος της WNBA, Κάθι Ένγκελμπερτ πρόσθεσε: «Τον προηγούμενο χρόνο, είδαμε τραυματικές περιπτώσεις αστυνομικής βίας που οι μαύροι Αμερικανοί βιώνουν δυσανάλογα, με τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ στην πρώτη γραμμή της συνομιλίας.

«Ενώ αυτή η ετυμηγορία αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη, μας υπενθυμίζεται ότι η δικαιοσύνη δεν είναι συχνά το αποτέλεσμα για τους μαύρους ανθρώπους.

«Το Συμβούλιο Κοινωνικής Δικαιοσύνης WNBA / WNBPA θα συνεχίσει το έργο του για την καταπολέμηση της αδικίας και της ανισότητας στη χώρα μας και ελπίζουμε ότι αυτό αποτελεί μια πραγματική καμπή για το πώς αρχίζουν να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις του συστηματικού ρατσισμού.»

Μιλώντας στο Sky News, ο υπουργός αθλητισμού της βρετανικής κυβέρνησης Όλιβερ Ντόουντεν, χαιρέτησε την ετυμηγορία για τον Σόβιν. Είπε χαρακτηριστικά: «Η δικαιοσύνη έχει αποδοθεί» και πρόσθεσε: «Είναι τόσο σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις, ειδικά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το δικαστικό σύστημα δεν τους έχει υπηρετήσει στο παρελθόν.»

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις