Αυστρία: Οδηγός ταυτόχρονης άρσης του lockdown από μέσα Μαΐου με «πολύ αυστηρούς όρους»

Σχέδιο ανοίγματος με μέριμνα για την ανεργία παρουσίασε ο Κουρτς
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 19:39
UPD:19:44
REUTERS/LISI NIESNER
A- A A+

Την προοπτική ταυτόχρονου ανοίγματος από τα μέσα Μαΐου, σε διάφορους τομείς στη χώρα, το οποίο όμως θα συνδέεται με «πολύ αυστηρούς όρους», όπως, για παράδειγμα, το υποχρεωτικό τεστ για την είσοδο σε χώρους εστίασης και τουρισμού - αλλά όχι στο λιανεμπόριο - παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγματος μετά το lockdown, θα καταρτιστεί από την αποκαλούμενη Επιτροπή Ανοίγματος, οι πρώτες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες στο τέλος της εβδομάδας. Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «όλοι χρειαζόμαστε ένα βήμα προς την κανονικότητα» και πως μέχρι τότε, τα δύο ομόσπονδα κρατίδια, Βιέννη και Κάτω Αυστρία - στο οποία ισχύει σκληρό lockdown μέχρι τις 2 Μαΐου - θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα επτά κρατίδια, όπου, για παράδειγμα, είναι ανοικτό το λιανεμπόριο.

200.000 άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους μέχρι το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον Κουρτς, μέχρι το καλοκαίρι, 200.000 άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ, στη συνέχεια, η βραχυπρόθεσμη εργασία θα είναι λιγότερο απαραίτητη, ωστόσο, εξατομικευμένες λύσεις θα εξακολουθούν να απαιτούνται για τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα, όπως τα ξενοδοχεία στις πόλεις.

Αναφερόμενος στη συνεργασία εντός της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με τους Πράσινους -- η οποία ολοκλήρωσε το απόγευμα την διήμερη εξαμηνιαία «σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών» στο Μέγαρο της Καγκελαρίας -- την χαρακτήρισε «στο σύνολό της πολύ καλή». Όπως σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ειδικά με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ έχει «μία πολύ καλή βάση συνεργασίας», συνεπώς, είναι αυτονόητο να αναμένει ότι η κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων τους θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.

Επενδύσεις και προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας

Ο αυστριακό καγκελάριος επεσήμανε ότι μπορεί να δημιουργούνται θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις, όμως η πολιτική θα πρέπει να παρέχει τις σωστές προϋποθέσεις-πλαίσιο.

Ένα πρώτο βήμα είναι, όπως είπε, η αύξηση από 3 σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ της πριμοδότησης για επενδύσεις, που «αποτελεί μεγάλη ώθηση των επενδύσεων» και δημιουργεί προσδοκίες για  επενδύσεις 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τώρα το θέμα είναι ότι ξανακοιτάμε μπροστά και θέλουμε να βγούμε από την κρίση επενδύοντας, και αυτό πετυχαίνεται με επένδυση στην οικολογία και στην ψηφιοποίηση», τόνισε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ, παρατηρώντας ότι η πριμοδότηση με 7% ή με 14% - εάν η επένδυση σχετίζεται με την ψηφιοποίηση, το πράσινο, την υγεία και την επιστήμη της ζωής - προορίζεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επενδύουν παρά την κρίση του κορωνοϊού.

Ως στόχος της διήμερης κυβερνητικής συνόδου αναφερόταν η επιστροφή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων σε κανονική απασχόληση μέσα σε ένα χρόνο. Στα τέλη Μαρτίου 2021, ακριβώς 457.817 άνθρωποι ήταν άνεργοι ή σε σεμινάρια κατάρτισης, αριθμός που έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το πρώτο lockdown του Μαρτίου 2020, ωστόσο, ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή πριν από την κρίση, μόνο 369.000 άνθρωποι ήταν άνεργοι ή σε κατάρτιση.

Εστιατόρια και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Αυστρία προετοιμάζονται αυτή την στιγμή για πιθανό τερματισμό του lockdown τον Μάιο, και σε ορισμένες περιπτώσεις επισημαίνουν μια μερικώς δύσκολη αναζήτηση προσωπικού, καθώς, όπως αναφέρεται από εκπροσώπους τους πολλοί έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο.

Με προσοχή, μάσκες, αποστάσεις και πράσινο διαβατήριο

Την προοπτική για ένα ταυτόχρονο άνοιγμα στα μέσα Μαΐου στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εστίασης και του τουρισμού με σχεδιασμό ασφάλειας είχε πρωτοπαρουσιάσει ο αυστριακός καγκελάριος την περασμένη Παρασκευή, 16 Απριλίου, έπειτα από τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης συνασπισμού με εμπειρογνώμονες, την αντιπολίτευση και τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο Κουρτς είχε εμφανιστεί ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δεν καθίσταται αναγκαίο ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι τα σενάρια «συντέλειας του κόσμου» δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι το επίπεδο μόλυνσης είναι «σχετικά σταθερό», ότι όλα τα βήματα ανοίγματος θα γίνουν προσεκτικά και ότι μάσκες, τα τεστ και επίσης το «πράσινο διαβατήριο» θα παίξουν έναν μεγάλο ρόλο.

Σχέδιο για «εμβολιασμό τούρμπο»

Είχε επίσης υπογραμμίσει τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει το επιπλέον περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Biontech-Pfizer που αναμένονται να φτάσουν νωρίτερα στην Αυστρία, τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, κάνοντας λόγο για ένα «εμβολιασμό τούρμπο» που θα επιτευχθεί με τις πρώτες παραδόσεις του εμβολίου, από τις οποίες στην Καγκελαρία, αναμένονται περίπου 100.000 επιπλέον τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 600.000 τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή