Αγκυρα: Επίκληση του διεθνούς δικαίου για επέμβαση στο Β. Ιράκ

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2007 16:16
A- A A+

Η Τουρκία θα καταθέσει έκθεση στον ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα, διατυπώνοντας τις ανησυχίες της για τους κούρδους μαχητές στο Ιράκ και υπογραμμίζοντας εκ νέου το νόμιμο δικαίωμά της να αναλάβει δράση εναντίον τους, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην έκθεση, η Τουρκία θα αναφέρεται εκτενώς στα επεισόδια βίας και στον αριθμό των εκρηκτικών και των όπλων που εκτιμά ότι διεισδύουν στο έδαφός της από το Ιράκ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι βάσει του διεθνούς δικαίου έχει το δικαίωμα, εάν χρειαστεί, να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ για να αμυνθεί. Μια τέτοια επιχείρηση πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονται τέτοια σχέδια, αν και η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κατά αστυνομικού τμήματος στην ανατολική επαρχία Τουντσελί της Τουρκίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται κούρδοι αυτονομιστές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή