Μας ακούνε οι ειδικοί!

Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, το 64% των πολιτών θεωρεί ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων «επηρεάζονται από τις επιθυμίες της κυβέρνησης». 

Σημειώνεται ότι το καίριο αυτό ερώτημα τέθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων πριν δημοσιοποιηθεί στην εφημερίδα «Δημοκρατία» τμήμα των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Πρόκειται για ένα δημοσίευμα το οποίο κατέδειξε ότι τουλάχιστον δύο υπουργοί (με σπουδές Νομικής ο ένας και Επικοινωνίας ο έτερος) έκαναν υποδείξεις στους κατεξοχήν ειδικούς για την αντιμετώπιση του Covid-19!

Όπως αποδείχθηκε, όμως, η κοινή γνώμη δεν χρειαζόταν κάποιο αποκαλυπτικό δημοσίευμα για να σχηματίσει την άποψη ότι η κυβέρνηση επηρεάζει τις αποφάσεις των ειδικών. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ίδια έρευνα καταγράφεται πρόθεση ψήφου 37% υπέρ της Ν.Δ., τότε αντιλαμβάνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του κυβερνητικού κόμματος πιστεύει ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων επηρεάζεται από την κυβέρνηση. 

Ουσιαστικά, λοιπόν, το κυβερνητικό μότο «ακούμε τους ειδικούς» δεν πείθει πλέον ούτε τους ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης. Αντίθετα η κοινή γνώμη πιστεύει ότι η φράση που αποδίδει καλύτερα τη σχέση κυβέρνησης-επιτροπής είναι το «μας ακούνε οι ειδικοί». Και αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους. Πρώτον διότι οι πολίτες ακούν συνεχώς υπουργικά στελέχη να προκαταλαμβάνουν αποφάσεις των ειδικών. Δεύτερον γιατί παρατηρούν με έκπληξη ότι πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται «στο όνομα των ειδικών» έρχονται συχνά σε διαμετρική αντίθεση με αυτά που δηλώνουν οι ίδιοι ακριβώς επιστήμονες στα Μέσα Ενημέρωσης. Και τρίτον γιατί κυβέρνηση και τα μέλη της επιτροπής αρνούνται τη δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεών τους προβάλλοντας γενικόλογα επιχειρήματα που δεν πείθουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αυξανόμενη τάση παραβίασης των μέτρων από μερίδα του πληθυσμού. Η κυβέρνηση και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής την αποδίδουν αποκλειστικά στην «κόπωση» των πολιτών και αρνούνται να εξετάσουν τον παράγοντα εμπιστοσύνη/αξιοπιστία ως προ το ακολουθούμενο «σχέδιο». Η χθεσινή δημοσκόπηση οφείλει να τους προβληματίσει. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή