Έναν νέο απρόσμενο αντίπαλο για τους κοραλλιογενείς υφάλους ο οποίος σχετίζεται με τις κλιματικές αλλαγές εντόπισαν οι επιστήμονες. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά που υπάρχουν κοράλλια λειτουργεί με τοξικό τρόπο για αυτά. Επιστήμονες της Κλιματικής Υπηρεσίας της Χαβάης υποστηρίζουν ότι και η έντονη κακοκαιρία μπορεί επίσης να τα καταστρέψει.
Τον περασμένο Μάρτιο η Χαβάη βίωσε πολύ έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο παραδεισένιο νησιωτικό σύμπλεγμα. Όμως επιστήμονες της Πολιτειακής Υπηρεσίας Κλίματος της Χαβάη διαπίστωσαν μια ακόμη αρνητική επίπτωση που είχε η κακοκαιρία αυτή την φορά στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα στα κοράλλια της Χαβάη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κακοκαιρία προκάλεσε την μετακίνηση των ιζημάτων από τον πυθμένα του ωκεανού με αποτέλεσμα η κίνηση αυτή να θολώνει το νερό και να μην φτάνει το φως στα κοράλλια. Το φως είναι απαραίτητο για τα κοράλλια αφού με αυτά φωτοσυνθέτουν και η διακοπή αυτής της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα κοράλλια.
Στα νησιά της Χαβάης υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα κοραλλιογενών υφάλων στους οποίους ζουν 1,250 επτά χιλιάδες θαλάσσια είδη εκ των οποίων 1,250 συναντώνται μόνο σε αυτό το οικοσύστημα και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Έχει διαπιστωθεί ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να συνδέονται σε πρώτο επίπεδο με την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν παράλληλα μέσω μιας αλυσιδωτής διαδικασίας την πρόκληση ακραίων φαινομένων κακοκαιρίας.
Μετατόπιση ιζημάτων προς την θάλασσα σημειώνεται και όταν υπάρχει απότομη αποψίλωση δασικών εκτάσεων και σε περίπτωση που το φαινόμενο αυτό συμβεί κοντά σε κοραλλιογενή ύφαλο το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι η θόλωση του νερού με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τα κοράλλια.