Brexit: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 16:14
UPD:16:20
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση των εντάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν χαρακτηριστεί ως «παραγωγικές» και «εποικοδομητικές», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ.

Ωστόσο, η ΕΕ χρησιμοποίησε την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρίαση μετά το lockdown μεταξύ του κ. Φροστ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, για να προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού.

Δεν υπάρχει «χώρος για μονομερή δράση», είπε, προσθέτοντας ότι η απειλή νομικής δράσης για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα να καθυστερήσει μερικούς από τους συνοριακούς ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στο τραπέζι για «όσο χρειάζεται».

Οι δύο άνδρες διεξήγαγαν τέσσερις ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης σε αυτό που η ΕΕ χαρακτήρισε ως «ατμόσφαιρα που βασίζεται στην εξεύρεση λύσης», υποδηλώνοντας την «αναθέρμανση» στις σχέσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τις συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες, με συναντήσεις με ηγέτες επιχειρήσεων και πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ο κ. Φροστ είπε ότι αυτές οι συνομιλίες «είχαν αρχίσει να αποσαφηνίζουν τα εκκρεμή ζητήματα και ότι έχει δημιουργηθεί κάποια θετική δομή». Ωστόσο προειδοποίησε ότι «παρέμεναν δύσκολα ζητήματα και ήταν σημαντικό να συνεχίσουμε να τα συζητάμε».

Η πρόσφατη αναταραχή στη Βόρεια Ιρλανδία πρόσθεσε την πίεση, με αναφορές την Παρασκευή ότι ένας δεύτερος άνδρας πυροβολήθηκε στα πόδια σε μια περιοχή στο Ντέρι όπου ξέσπασαν ταραχές κατά το Πάσχα.

Ο κ. Σέφκοβιτς ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει με «σαφή σημεία, προθεσμίες, ορόσημα και τα μέσα για την αξιολόγηση της προόδου» και υπενθύμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι «λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσω κοινών δράσεων και μέσω κοινών φορέων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή