Μιανμάρ: Το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο που προσελήφθη για να αποδείξει τα εγκλήματα της χούντας

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 14:02
UPD:14:03
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι στη Μιανμάρ συγκεντρώνει αποδείξεις που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν στη δίωξη της χούντας του στρατού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Καθώς το καθεστώς του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κλιμακώνει τις δολοφονίες διαδηλωτών και τις συλλήψεις των αντιπάλων του, η επιτροπή που εκπροσωπεί τη Συνέλευση της Ένωσης της Μιανμάρ, το νομοθετικό σώμα της χώρας που συγκροτήθηκε από βουλευτές του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της υπό κράτηση εκλεγμένης ηγέτιδας, προσέλαβε μία δικηγορική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο για να την συμβουλεύσει σχετικά με τις διεθνείς νομικές διαδικασίες.

Η Volterra Fietta διαθέτει εμπειρία εκπροσώπησης πελατών σε διεθνή δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη.

Η δικηγορική εταιρεία έχει επίσης πραγματοποιήσει διαδικτυακές συναντήσεις με τον Ανεξάρτητο Ερευνητικό Μηχανισμό για τη Μιανμάρ, ο οποίος ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2018 μετά τη βίαιη απέλαση από τον στρατό των μουσουλμάνων Ροχίνγκια από το δυτικό κράτος της Ρακίν.

Έχει επίσης κοινοποιήσει αναφορές για φερόμενες φρικαλεότητες με ερευνητές του ΟΗΕ, σύμφωνα με έναν ανώτερο εταίρο και τον ίδιο τον ΟΗΕ.

«Έχουμε λάβει εντολή από τη Μιανμάρ να κάνουμε διάφορες ανακοινώσεις και υποβολές σε διάφορους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ειδικούς εισηγητές», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Ρόμπερτ Βολτέρα, στους Financial Times.

Όπως είπε, αυτό περιελάμβανε αναφορές και αποδεικτικά στοιχεία για «αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και εξωδικαστικές δολοφονίες».

Ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Ερευνητικού Μηχανισμού για τη Μιανμάρ, Νίκολας Κουμτζιν, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία της Volterra είχε επικοινωνήσει με το γραφείο του.

«Η διεθνής δικαιοσύνη δυστυχώς είναι πολύ αργή, αλλά έχει μεγάλη μνήμη», δήλωσε ο Κουμτζιν, εισαγγελέας των ΗΠΑ ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν σε επτά διεθνή δικαστήρια για ακρόαση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των δικών του Τσαρλς Τέιλορ, του πρώην προέδρου της Λιβερίας, και των ηγετών των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, Νουόν Τσέα και Κιέου Σαμπάν.

Η απόφαση του νομοθετικού σώματος, με την οποία ζητά διεθνή αναγνώριση ως νόμιμη κυβέρνηση της Μιανμάρ, να κοινοποιήσει πληροφορίες σε ερευνητές του ΟΗΕ ήρθε καθώς οι πολίτες έχουν μοιραστεί πλάνα από φρικαλεότητες σε βάρος τους από δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με συντηρητική εκτίμηση της Ένωσης Βοηθών Πολιτικών Κρατουμένων, μιας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 726 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη χούντα και περισσότεροι από 3.000 συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Ανεξάρτητος Ερευνητικός Μηχανισμός για τη Μιανμάρ ζήτησε τον περασμένο μήνα από τους πολίτες να μοιράζονται τα αποδεικτικά στοιχεία για τις αυθαίρετες συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, αλλά τους παρότρυνε να «επιδείξουν μεγάλη προσοχή» χρησιμοποιώντας ασφαλείς επικοινωνίες.

Ο Κουμτζιν είπε ότι ο ΟΗΕ είχε λάβει δεκάδες χιλιάδες βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία και τα αναλύει.

Ο Βολτέρα σημείωσε ότι η δικηγορική του εταιρεία και ο Δρ. Σάσα, ο οποίος συμμετέχει στην  αποστολή του Ανεξάρτητου Ερευνητικού Μηχανισμού, είχαν επίσης «πλημμυρίσει».

«Το μεγαλύτερο μέρος  είναι πολύ ενοχλητικό και απίστευτα απαίσιο να το δούμε», πρόσθεσε.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι οι ηγέτες της χούντας θα διωχθούν τελικά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης παρακολουθεί μια υπόθεση γενοκτονίας εναντίον της Μιανμάρ που ασκήθηκε το 2019 από τη Γκάμπια για φρικαλεότητες εναντίον των Ροχίνγκια.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτά τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μετά το πραξικόπημα θα πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε ο Κίνγκσλεϊ Άμποτ της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών, μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Εκ πρώτης όψεως, πληρούν τις προϋποθέσεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - μια διαδεδομένη ή συστηματική επίθεση εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού σύμφωνα με μια κρατική πολιτική - αυτό είναι το κατώφλι του Καταστατικού της [Ρώμης] του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Ωστόσο, μια πιθανή δίωξη της Χάγης θα αντιμετώπιζε «τρομερά εμπόδια», δήλωσε ο Άμποτ. Η Μιανμάρ δεν ανήκει στο δικαστήριο και θα πρέπει είτε να παραπεμφθεί για δίωξη είτε να παραπεμφθεί στο δικαστήριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο είναι μέλη της Κίνας και της Ρωσίας. Ούτε η Μόσχα ούτε το Πεκίνο έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η υπόθεση διεθνούς δικαιοσύνης που ασκήθηκε κατά της Μιανμάρ αλλού υπό παγκόσμια δικαιοδοσία, στην οποία σοβαρά διεθνή εγκλήματα μπορούν να διωχθούν ανεξάρτητα από την εθνικότητα των δραστών ή όπου συνέβησαν τα εγκλήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή