Η αστυνομία του Σικάγου έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο αστυνομικού που πυροβολεί 13χρονο

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 11:46
UPD:11:54
REUTERS/CARLO ALLEGRI
A- A A+

Οι αρχές του Σικάγου έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα που φόραγε αστυνομικός που πυροβόλησε ένα 13χρονο αγόρι σε ένα σκοτεινό δρομάκι.

Το βίντεο της κάμερας δείχνει ότι ο αστυνομικός φωνάζει «ρίξε το» προτού πυροβολήσει και τραυματίσει θανάσιμα τον Άνταμ Τολέντο, στις 29 Μαρτίου.

Το αγόρι δεν φαίνεται να κρατά όπλο στο δευτερόλεπτο που πυροβολήθηκε, αλλά το βίντεο της αστυνομίας δείχνει ένα πιστόλι κοντά στο σημείο όπου πέφτει.

Μικρές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα γύρω από το Σικάγο, λίγες ώρες μετά την έκκληση του δήμαρχου της πόλης για ηρεμία.

Η κυκλοφορία του βίντεο έρχεται μετά το θανατηφόρο πυροβολισμό από την αστυνομία στις 11 Απριλίου του 20χρονου Ντόντε Ράιτ από έναν αξιωματικό σε προάστιο της Μινεάπολης.

Αυτή η επίθεση  πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες καθώς η πόλη αναμένει το αποτέλεσμα της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αξιωματικού που κατηγορείται για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Τι δείχνει το βίντεο;

Το βίντεο δείχνει ότι ο αξιωματικός πηδά έξω από το αυτοκίνητο της ομάδας του και κυνηγά το αγόρι με τα πόδια κάτω από ένα σκοτεινό δρομάκι καθώς ένας άλλος ύποπτος εξαφανίζεται από το πλάνο.

Ο αστυνομικός φωνάζει: «Αστυνομία! Σταματήστε! Σταματήστε δεξιά [βρισιά] τώρα! Χέρια! Χέρια! Δείξε μου τα [βρισιά] χέρια σου!»

Το αγόρι γυρίζει και σηκώνει τα χέρια του. Ο αξιωματικός φωνάζει «Ρίξε το» και πυροβολεί- 19 δευτερόλεπτα μετά την έξοδο από το αυτοκίνητο της ομάδας.

Ξεχωριστό βίντεο CCTV φαίνεται να δείχνει τον έφηβο να ρίχνει κάτι μέσα από ένα κενό στο φράχτη καθώς ο αξιωματικός τρέχει προς αυτόν. Το βίντεο της κάμερας δείχνει τους αξιωματικούς να ρίχνουν ένα φως σε ένα πιστόλι πίσω από τον ξύλινο φράχτη μετά τη λήψη.

Ο αστυνομικός ζητά ασθενοφόρο, ενώ προτρέπει το πεσμένο αγόρι να «μείνει ξύπνιο». Άλλοι αξιωματικοί φτάνουν στη σκηνή στη γειτονιά του Little Village στη δυτική πλευρά της πόλης και επιχειρείται καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο έφηβος ήταν με έναν 21χρονο άνδρα, τον Ρούμπεν Ρόμαν, ο οποίος μόλις πυροβόλησε με όπλο ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Τα πυρά προσέλκυσαν την αστυνομία στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη θανατηφόρα αντιπαράθεση.

Ο κ. Ρόμαν εμφανίστηκε στο δικαστήριο το Σάββατο κατηγορούμενος για παράνομη χρήση όπλου, απερίσκεπτη απόρριψη πυροβόλου όπλου και κίνδυνο για παιδιά, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή