Σύγκρουση εφ, όλης της ύλης Δένδια - Τσαβούσογλου

Σε μετωπική οι δύο υπουργοί για τα ελληνοτουρκικά, παρουσία δημοσιογράφων
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 07:28
UPD:07:31
via REUTERS/TURKISH FOREIGN MINISTRY
A- A A+

Από την έντυπη έκοδση

Του Μ. Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

«Θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε μεταξύ του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Νίκος Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε εντολή να απαντήσει στις προκλήσεις» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι αρνητικές διαθέσεις της γείτονος που είχαν διαφανεί από τις κλιμακούμενες προκλήσεις των τελευταίων ημερών εκφράστηκαν τελικά και στις άμεσες διμερείς επαφές με μια ευθεία επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νίκος Δένδιας να αντιδράσει σε αυστηρό ύφος δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις.

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τουρκική τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Δένδιας καταλόγισε παραβατικές συμπεριφορές στην Τουρκία και διασπορά ψευδών ειδήσεων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Ανταπαντώντας ο κ. Τσαβούσογλου καταλόγισε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι κατέφυγε σε προκλήσεις, απέρριψε ως «απαράδεκτες» κάποιες αναφορές του και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ο κ. Δένδιας απάντησε δηκτικά στις αιτιάσεις του κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας τους συνεργάτες του «βασιλικότερους του βασιλέως». Επισήμανε, μάλιστα, στον συνομιλητή του ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και έχει διενεργήσει περισσότερες από 400 παράνομες υπερπτήσεις στο Αιγαίο. 

Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η μειονότητα της Θράκης είναι μουσουλμανική, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Απέρριψε επίσης τις τουρκικές αιτιάσεις για ελληνικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και καταλόγισε στην Τουρκία ότι «δεν μπορεί να κάνει μαθήματα» στην Ελλάδα. Περαιτέρω ζήτησε να αρθεί το casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και σημείωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο «δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας».

Αποστρατιωτικοποίηση

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόλυτα νόμιμες και τάχθηκε υπέρ του «δίκαιου διαμοιρασμού» του ενεργειακού πλούτου. Επιπλέον, σχολίασε επικριτικά την αναφορά του κ. Δένδια στη Συνθήκη της Λωζάννης, σημειώνοντας ότι αυτή προβλέπει και αποστρατιωτικοποίηση του εναέριου χώρου. «Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσαβούσογλου, για να απαντήσει ο κ. Δένδιας ότι ο στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί «απειλούνται από κάποιον», καθώς υπάρχει αποβατική δύναμη στην άλλη πλευρά.

Η δημόσια και εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση των δύο ΥΠΕΞ δεν αφήνει ιδιαίτερες προσδοκίες για πρόοδο στις διμερείς συνομιλίες. Αμφότερες οι πλευρές υποστήριξαν, πάντως, ότι διεξήχθησαν «θετικές» συζητήσεις και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των διερευνητικών επαφών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τον χθεσινό διάλογο «χρήσιμο» και υπογράμμισε ότι έγιναν «εκτεταμένες συνομιλίες, ανοιχτές και ειλικρινείς». Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι «ξαναζωντάνεψε ο διάλογος». Αναφερόμενος επίσης στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι μόνη αποδεκτή λύση παραμένει η «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Επίσης κάλεσε την Τουρκία να αναστρέψει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Σημειώνεται ότι στο τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Δένδιας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά» είπε ο κ. Δένδιας. Είχε προηγηθεί αναφορά και του κ. Τσαβούσογλου στο χθεσινό δείπνο. «Αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το “Ιφτάρ”», είχε τονίσει Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Στο «θερμό επεισόδιο» Δένδια - Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν χθες διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τόνισαν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ «είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». «Ο ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και υπογράμμισαν ότι οι δύο άνδρες είχαν εκτενή συνομιλία «πριν και μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν» και «πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

«Διάσκεψη για Ανατολική Μεσόγειο» 

Ο Ν. Δένδιας είχε χθες συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του κ. Τσαβούσογλου. Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο κ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνόδευσαν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή