Κανείς δεν έχει συμφέρον από ένα νέο «ψυχρό» πόλεμο

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2007 17:21

A- A A+

«Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διατύπωσε ανοικτά την απειλή να στρέψει τους πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας προς την Ευρώπη και επανέφερε το φάσμα του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας της πρόθεσης των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ομπρέλα στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ρητορική του μπορεί να είναι ακραία, δεν είναι όμως μη αναμενόμενη. Επί μήνες ο Πούτιν ανεβάζει τους τόνους προσπαθώντας να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως παγκόσμια δύναμη.

Οι επιχειρήσεις δυτικών συμφερόντων είδαν τις επενδύσεις τους στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας να επανακρατικοποιούνται. Η Βρετανία χαρακτηρίζεται "ηλίθια" επειδή τόλμησε να ζητήσει την έκδοση του υπόπτου για τη δολοφονία του Λιτβινένκο. Πολλές χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ έχουν εμπλακεί σε οξύτατες διαμάχες με τη Μόσχα.

Ενώ είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αντιληφθούν εαυτούς ως απειλή για τη Ρωσία, για τα ρωσικά μάτια η απειλή είναι απολύτως σαφής. Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ επεκτείνονται σταθερά προς Ανατολάς, ενώ αναμειγνύονται σοβαρά σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία, που θεωρούνται από τη Ρωσία ως σφαίρα της δικής της επιρροής.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αντιπυραυλική ασπίδα, τμήματα της οποίας θα αναπτυχθούν στην Τσεχία και την Πολωνία.

Η πολιτική της Μόσχας τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από του Ρώσους πολίτες, που θέλουν να αποζημιωθούν για τις ταπεινώσεις, όπως τις αντιλαμβάνονται, που υπέστη η χώρα τους μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Πόσο λοιπόν πρέπει να ανησυχούν οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όταν αύριο θα παρακαθήσουν με τον Πούτιν για τη σύνοδο του G8;

Το πλέον σημαντικό είναι να ανατραπεί η αντίληψη πως Ρωσία και Δύση είναι έτοιμες να επιδοθούν σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η Ρωσία σήμερα είναι σαφώς πιο αδύναμη από ό,τι κατά τη σοβιετική περίοδο. Μπορεί η οικονομία της να έχει ανθίσει λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όμως, από κάθε άλλη άποψη παραμένει ασταθής. Ο στρατός είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένος. Ο πληθυσμός μειώνεται κατά ένα εκατομμύριο ετησίως, εξαιτίας των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων και της παραμέλησης από το κράτος. Οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες. Η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως δυτικές επενδύσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη και δυτική τεχνολογία για να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.

Παρά την αδυναμία της πάντως, παραμένει σημαντική χώρα και η Δύση χρειάζεται τις σχέσεις μαζί της. Κατέχει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η συνεργασία της είναι απαραίτητη για τη διευθέτηση ζωτικών διεθνών ζητημάτων, όπως του Κοσσυφοπεδίου, της Μέσης Ανατολής και των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Οι ενεργειακοί πόροι της παραμένουν ζωτικοί για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η καλύτερη απάντηση στο θόρυβο που έχει ξεσηκώσει η Ρωσία, και που μοιάζει με επέλαση του ιππικού των Κοζάκων, είναι η δημιουργική εμπλοκή της στα διεθνή ζητήματα. Μία κοινή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία θα πρέπει να εκπονηθεί κυρίως από τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Προέδρου Σαρκοζί και του Βρετανού Γκόρντον Μπράουν. Απαράδεκτες ρωσικές συμπεριφορές όπως η καταστολή των διαφωνούντων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ομόφωνα από τη Δύση, ενώ τα δυτικά κράτη πρέπει να αποφεύγουν τις προκλήσεις και, όπου είναι δυνατόν, να επιδεικνύουν στη Ρωσία τον σεβασμό που πιστεύει ότι της αξίζει.

Πολιτιστικά και κοινωνικά, οι Ρώσοι θεωρούν εαυτούς Ευρωπαίους. Οσοι μπορούν, στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Αγγλία και κάνουν τις διακοπές τους στις παραλίες της Μεσογείου.

Στον Πούτιν απομένει ένας χρόνος θητείας και καλό είναι οι δυτικές χώρες να διασφαλίσουν πως ο διάδοχός του θα είναι καλοδεχούμενος να επιστρέψει στο club.

«TIMES», άρθρο του Richard Beeston

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή