Όλα είναι θέμα επικοινωνίας

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Πολιτικοί, δικαστήρια και «γεράκια» πολιτικής θα σταθούν, όπως φαίνεται, απέναντι στην ΕΚΤ, υπονομεύοντας πιθανόν τις προσπάθειές της για διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε μία περίοδο που οι αυξημένες αμερικανικές αποδόσεις δείχνουν την έξοδο στους επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων της έχει κρατήσει μέχρι στιγμής χαμηλά το κόστος δανεισμού. Και στον αγώνα αυτό να στηρίξει την οικονομία του ευρώ έχει και τη συνδρομή των εθνικών κυβερνήσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί όμως που όλα έβαιναν ομαλώς, ήρθε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να μπλοκάρει την επικύρωση του Ταμείου.

Η εξέλιξη είναι περισσότερο ανησυχητική για τον ευρωπαϊκό Νότο, που αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από τα κονδύλια του Ταμείου. Το θέμα είναι ότι τον τελευταίο καιρό οι αποδόσεις «τσιμπούν» ανοδικά υπό τον φόβο ότι αυτή η στήριξη, η τόσο αναγκαία για τις οικονομίες αυτές, δεν θα έρθει στην ώρα της. Στο σκηνικό θα πρέπει να προστεθούν και οι «συνήθεις ύποπτοι» της ΕΚΤ που ασκούν επί μονίμως πιέσεις. Ήδη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, έχει ζητήσει άρση του ΡΕΡΡ εντός του έτους. Παρότι ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, τόσο η στάση του γερμανικού δικαστηρίου όσο και οι δηλώσεις για «αναδίπλωση» των μέτρων συνιστούν βάσιμες ανησυχίες που αξιολογούνται από την αγορά.

Η απόδοση του ισπανικού και πορτογαλικού δεκαετούς έχει αυξηθεί 15 μονάδες βάσης μετά την είδηση του γερμανικού δικαστηρίου. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού βρίσκεται κοντά σε υψηλό έξι εβδομάδων με το spread στα υψηλότερα από αρχές Μαρτίου. Οι επενδυτές εξακολουθούν να ποντάρουν στο χρέος της ευρωπεριφέρειας, όμως η άνοδος των αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελεί πρόκληση. Οι ξένοι διακρατούν 30% του ιταλικού χρέους, το ήμισυ περίπου του ισπανικού και πορτογαλικού και περίπου το 90% του ελληνικού, γεγονός που καθιστά τις αγορές αυτές ιδιαίτερα ευάλωτες σε κίνδυνο στροφής των επενδυτών στην αμερικανική αγορά, εάν οι αποδόσεις εκεί αυξηθούν περαιτέρω.

Σε όλα αυτά υπάρχει βεβαίως ως βασικό αντιστάθμισμα η δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, αφού και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η Ευρωζώνη στηρίζεται στα «δεκανίκια» της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι η ΕΚΤ είναι εδώ. Το θέμα είναι περισσότερο επικοινωνιακό, καθώς η επιμονή των «γερακιών» στέλνει αμφιλεγόμενα μηνύματα. Ο πρόεδρος της Fed, για να αποφύγει επικοινωνιακά λάθη, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το σήμα για αύξηση των επιτοκίων θα δοθεί αφού πρώτα ληφθεί απόφαση για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, όταν και αφού ολοκληρωθεί η ανάκαμψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή