ΠΓΔΜ - Έκπληξη Τσερβένκοφσκι για τις δηλώσεις Καραμανλή

«Δεν πρέπει και να επιτρέψουμε να μας προκαλούν, ούτε από την Ελλάδα ούτε από αλλού»
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2007 18:29
A- A A+

Tην έκπληξή του για τις προειδοποιήσεις Καραμανλή προς την ΠΓΔΜ κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τονίζοντας πως στην πολιτική των Σκοπίων δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υποκίνησης αλυτρωτικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας.

«Είναι σαφές σε όλο τον κόσμο και σε πολλούς στην Ελλάδα ότι στην πολιτική της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όχι μόνο την παρούσα χρονική στιγμή αλλά και σε όλα τα προηγούμενα 15-16 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υποκίνησης αλυτρωτικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας. Δεν υπάρχει ούτε καν κάποια ένδειξη για ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων γειτονικών χωρών και οι δηλώσεις αυτές του κ. Καραμανλή προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει προς την ΠΓΔΜ ότι εάν πράγματι επιθυμεί να κινηθεί προς την Ευρώπη, οφείλει να ακολουθεί και να αποδεικνύει έμπρακτα πολιτική καλής γειτονίας, να εγκαταλείψει ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας, να αφήσει την αδιέξοδη στάση της και να κινηθεί για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, η παρούσα χρονική περίοδος είναι πολύ σημαντική για τη χώρα του, κατά την οποία, δεν χρειάζονται προκλήσεις από μέρους της ΠΓΔΜ, αλλά, όπως σημείωσε, «δεν πρέπει και να επιτρέψουμε να μας προκαλούν, ούτε από την Ελλάδα ούτε από αλλού».

Όσον αφορά εξάλλου, την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στα Τίρανα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι αυτή έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας του. Ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί στα Τίρανα με τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας και υπογράμμισε ότι τα μηνύματα που θα απευθύνει ο κ. Μπους πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο προς τις τρεις χώρες, να επιταχύνουν, την προσεχή περίοδο την πορεία των μεταρρυθμίσεων, με στόχο να λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί την ¶νοιξη του 2008 στη Ρουμανία.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή